ZABRINJAVAJUĆE: U porodičnom nasilju 2011. stradalo 26 žena!

Više od polovine žena u Srbiji izloženo maltretiranju u porodici, 70 odsto žrtava nasilja završilo sa teškim povredama

  • 0

Čak 26 žena stradalo je prošle godine kao žrtve nasilja, saopšteno je danas na tribini "Nasilje uprkos svemu". U poslednje tri godine Ministarstvo unutrašnjih poslova je podnelo više od 10.000 prijava za krivično delo nasilja u porodici, gde više od 70 žena zadobije teške, a oko 1.600 žena lakše telesne povrede, naveo je policijski inspektor Ranđel Milošević.

On je istakao da, uprkos svim nastojanjima države, policija ne može sama da se izbori sa problemom nasilja u porodici.

Krivično delo porodičnog nasilja ne prijavljuje se odmah, već se do njega dolazi preko prijave nekog lakšeg prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, objasnio je predsednik Višeg prekršajnog suda Zoran Pašalić.

Koordinator savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević napomenula je da najčešće policija i centri za socijalni rad upućuju žrtve u savetovalište, ali da žene dolaze i same.

Ona je istakla da postupak protiv nasilnika ne bi trebalo obustavljati čak i ako sama žrtva odustane od tužbe, a i kada se vodi po službenoj dužnosti, ne bi trebalo da se zasniva samo na svedočenju žrtve.

- U poslednjih nekoliko godina učinjen je napredak u borbi protiv nasilja nad ženama, koje su u 95 odsto slučajeva žrtve porodičnog nasilja - kazala je Vesna Jarić iz Uprave za rodnu ravnopravnost Ministarstva rada i socijalne politike.

Prema pojedinim istraživanjima, kako je navela, 54 odsto žena u Srbiji bilo je izloženo nekom obliku psihičkog i fizičkog nasilja u porodici, dok je u 40 odsto slučajeva scenama fizičkog nasilja prisustvovalo barem jedno maloletno dete.

Ona je podsetila da je pre godine dana usvojena prva Nacionalna stragija za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama u porodici i partnerskim odnosima, kao i Opšti protokol o postupanju i saradnji ustanova, organa i organizacija u suzbijanju porodičnog nasilja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA