ISPALILI KOLINDU: Evo ko (NE) dolazi na inauguraciju hrvatske predsednice?

Lista zvanica još nije zaključena, ali je poznato da je broj predsednika manji u odnosu na prethodne inauguracije

  • 16

Nedelju dana pre svečane inauguracije nove hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović još uvek se ne zna ko će da prisustvuje ceremoniji u Zagreb. Lista zvanica još uvek nije zaključena, ali je poznato da je broj predsednika manji u odnosu na prethodne inauguracije.

Na Markovom trgu se očekuju predsednici Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Mađarske, Slovenije i Slovačke. Ovo je dosad potvrđena lista državnika, a broj onih koji posete inauguraciju obično se kreće oko 10, a izuzetak je 2000. godina kada je bilo njih 12. Poznato je da među gostima neće biti predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Očekuju se i predsednici parlamenata Poljske i Bugarske, kao i nemačkog Bundesrata. Neke države će poslati svoje ministre, dok će ostale uzeti ambasadore za svoje predstavnike u Hrvatskoj.

- Svake godine se održava 50 inauguracija. To je postala uobičajena, normalna stvar na koju se više ne ide, niti se tome posvećuje velika pažnja - rekao je diplomata Ivica Maštruko.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- To zahteva možda manje tehničkih i ljudskih resursa, s obzirom da se radi o jednoj lokaciji. Eventualno se može dogoditi da će biti pokrivene još neke lokacije, ako neko od stranih državnika dođe noć pre pa odspava, prenoći - istakao je stručnjak za sigurnost Bono Marjanović.

Ugledni gosti su razlog su za visok nivo sigurnosti, ali s obzirom na to da se sve odvija na jednom mestu, u nedelju ne bi trebalo biti problema.

(Telegraf.rs/ Izvor: tportal.hr)

 

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Euklid

    9. februar 2015 | 12:35

    Da li je pozvala svog bivseg,Srbina. Ona najbolje zna koliki je njegov doprinos za njen politicki uspeh. Bio bi jedan od znacajnijih gostiju.:)

  • топлистанадреалиста

    9. februar 2015 | 14:10

    Др. Шеки каже да су стално у контакту, разговори су вјероватно мало интимнији па неће човјек да износи у јавност, уосталом онај јосиповић је био у предности приликом избора све до чувене емисије и разниx "резолуција" послије емисије.....доктор је чудо!!!

  • Masa

    9. februar 2015 | 14:41

    Njeno sepurenje ce proci nezapazeno, bas mi je zao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA