BESNI RAT: Ukrajinska vojska započela veliku ofanzivu na istoku zemlje (VIDEO)

Sekretar ukrajinskog Nacionalnog saveta za bezbednost i odbranu Aleksandar Turčinov rekao je da su "u blizini Mariupolja jedinice nacionalne garde probile neprijateljsku odbranu i prešle u ofanzivu", prenela je agencija Interfaks

  • 15

Ukrajinska nacionalna garda započela je danas ofanzivu protiv proruskih snaga u blizini strateškog lučkog grada Mariupolja na jugoistoku zemlje, saopštile su ukrajinske vlasti.

Sekretar ukrajinskog Nacionalnog saveta za bezbednost i odbranu Aleksandar Turčinov rekao je da su "u blizini Mariupolja jedinice nacionalne garde probile neprijateljsku odbranu i prešle u ofanzivu", prenela je agencija Interfaks.

Ukrajinski dobrovoljački bataljon Azov je na društvenim mrežama objavio da je zauzeo nekoliko sela severoistočno od Mariupolja i odbacio proruske snage bliže granici s Rusijom.

Agencija AP je prenela da su i proruske snage saopštile da su napredovale.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Njihov vojni portparol Eduard Bašurin rekao je u ponedeljak uveče da su opkolili mesto Debaljčov gde su proteklih nekoliko sedmica vođene žestoke borbe i odsekli ga od glavnog autoputa.

Portparol ukrajinske vojske Aleksandar Matuzjanik je, međutim, za BBC izjavio da se "još vode borbe oko te saobraćajnice".

Veruje se da se u Debaljcovu i okolini nalazi više hiljada ukrajinskih vojnika. Na tom području se već više od nedelju dana vode žestoke borbe, u kojima, kako izgleda, proruske snage ostvaruju napredak.

Zvaničnici ukrajinske vlade navode da je u borbama na istoku zemlje u proteklih 24 sata poginulo devet vojnika i najmanje sedam civila.

U ukrajinskom sukobu je od aprila 2014. poginulo više od 5.300 ljudi, dok je 1,5 miliona njih raseljeno.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • UNITEDSTATESOFSERBIA

    10. februar 2015 | 12:21

    I tako.. ......... dok običan svet ratuje --i rusi i ukrajinci----političari piju najskuplja pića, jedu najkvalitetniju hranu, pričaju,, ,,,, , .......performans! !!!

  • Mikigrom

    10. februar 2015 | 11:45

    Ne vidi se kraj ovom paklu! Užas!

  • bla

    10. februar 2015 | 12:05

    amerika je kriva za sve sto se tamo dogadja....a vi ukrainski debili razmislite sta radite....i sta ce biti sa vama ako nastavite da skacete sa viljuskama na tenk....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA