NIŠTA NIJE SLUČAJNO: Stručnjak za nuklearno oružje postao šef Pentagona! (VIDEO)

Novi ministar odbrane je bio glasni zagovornik operacije ranijeg napada na instalacije za lansiranje, kada je 2006. godine Severna Koreja najavila testiranje balističkog projektila koji bi mogao da dosegne i do američke obale

  • 4

Američki Senat danas je većinom glasova potvrdio izbor kanadidata predsednika Baraka Obame za novog ministra odbrane Eštona Kartera, objavili su američki mediji.

Time je Karter dobio nezavidan zadatak rukovođenja vojskom SAD u vreme velikih izazova poput džihadista Islamske države, konflikta u Ukrajini i druge pretnje u svetu, prenela je agencija AP.

Imenovanje Kartera za novog šefa Pentagona je u Senatu, u kojem većinu imaju Republikanci, potvrdilo 93 senatora, dok je samo pet bilo protiv.

Karter će na čelu američkog Ministarstva odbrane zameniti Čaka Hejgela, bivšeg republikanskog senatora, koji je imao zategnute odnose sa Obaminim savetnicima za nacionalnu bezbednost.

Karter je četvrti Obamin ministar odbrane u šest godina, a pre njega su tu funkciju obavljali Robert Gejts, Leon Paneta i Hejgel.

Jedan od prvih Karterovih zadataka će biti da pomogne da Obamin predlog Kongresu da odobri upotrebu sile protiv Islamske države dobije što veću podršku.

Inače, Karter je teorijski fizičar i ekspert za srednjevekovnu istoriju. Reč je o čoveku koji je doktorat teorijske fizike odbranio na Oksfordu, a srednjevekovnu istoriju je diplomirao na Jejlu. Bio je predavač na brojnim fakultetima, u temama vezanim za pitanja sigurnosti, a specijalnost mu je bila kontrola nuklearnog naoružanja.

Kad je 2006. godine Severna Koreja najavila testiranje balističkog projektila koji bi mogao da dosegne i do američke obale, Karter je bio glasni zagovornik operacije ranijeg napada na instalacije za lansiranje, zajedno s bivšim ministrom odbrane Vilijamom Perijem.

Njegov stav je bio da bi se tako jednom za svagda zapečatio severnokorejski nuklearni program. U doba Bila Klintona je kratko bio pomoćnik u Ministarstvu odbrane, a 2009. godine postaje osoba zadužena za nabavku, tehnologiju i logistiku u Pentagonu. Od 2011. do 2013. godine bio je zamenik ministra odbrane.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/ Tanjug/ Izvor:jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljuti ratnik sveznalica!

    13. februar 2015 | 00:34

    Bice veselo prolece, vec se nazire! Nadrljali smo!

  • DD

    13. februar 2015 | 08:23

    JOŠ JEDAN LUDAK

  • Анти Антифа

    13. februar 2015 | 07:58

    Да су напали Северну Кореју прошли би много горе него код нас 1999,зато нису ни напали.Ко се у млеко опече и у јогурт дува.Међутим код нас су петог октобра довели своје вазале док се у Северној Кореји издајнике поједе мрак

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA