I ONI SE BIJU: Masovna tuča u južnoafričkom parlamentu! (FOTO) (VIDEO)

Predsednica parlamenta nije uspela da ih zaustavi i zatim je tražila od obezbeđenja da ih izbace iz sale, što je urađeno uz razmenu udaraca sa nekima od njih

  • 0

Sednica parlamenta Južne Afrike pretvorila se u haos i svađu večeras kada je levičarska opozicija na jedan sat prekinula govor predsednika Džejkoba Zume i primorala policiju da interveniše.

Dvadesetpet poslanika radikalnog populističkog vođe Džulijusa Maleme upozorili su da neće dozvoliti predsedniku da održi svoj godišnji govor o stanju nacije dok ne odgovori na pitanja u vezi skandala oko preskupog renoviranja njegove lične rezidencije o trošku poreskih obveznika.

Poslanici partije EFF (Borci za ekonomsku slobodu) su jedan za drugim govorili i tražili od predsednika da se izjasni, a on je ćutao.

Predsednica parlamenta nije uspela da ih zaustavi i zatim je tražila od obezbeđenja da ih izbace iz sale, što je urađeno uz razmenu udaraca sa nekolicinom od njih.

EFF je radikalna levica koja se zalaže za nacionalizaciju rudnika i eksproprijaciju velikih poseda belaca bez ikakve nadoknade. Partiju je osnovao Džulijus Malema pošto je bio izbačen iz ANC-a, vladajuće stranke 2013. godine. On je dobio oko šest odsto glasova na izborima 2014. godine.

Foto:AP/Tanjug Foto:AP/Tanjug

Poslanici vodeće opozicone liberalne partije Demokratske alijanse koji su ostali u sali osudili su intervenciju policije u parlamentu i takođe iz protesta izašli.

Tada je samo pred poslanicima svoje većinske ANC partije Džejkob Zuma odrzao svoj govor, sa više od sata zakašnjenja.

Foto:AP/Tanjug Foto:AP/Tanjug

Prošle godine nezavisna komisija je ustanovila da je predsednik ostvario korist od skupog renoviranja svoje rezidencije u selu Nkandla, koje je koštalo oko 19 miliona evra. Predsednik je rekao da nije ništa nezakonito uradio i oglušio se o predlog komisije da vrati deo novca.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/ Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA