NATO: Imamo dokaz da su Rusi u Ukrajini

Prema rečima generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, milicije na istoku Ukrajine ne bi bile u mogućnosti da postignu uspeh koji postižu bez podrške Rusije

  • 36

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kaže da obaveštajna služba Alijanse raspolaže dokumentovanim podacima o vojnom prisustvu Rusije na istoku Ukrajine. On je to izjavio za Radio Komersant, prenela je agencija Tass.

Prema rečima Stoltenberga, milicije na istoku Ukrajine ne bi bile u mogućnosti da postignu uspeh koji postižu bez podrške Rusije, prenosi Tass.

On je dodao da NATO dobija podatke o ruskom vojnom prisustvu u Ukrajini od obaveštajnih službi, novinara i drugih izvora, ali nije izneo konkretne činjenice, navodi Tass.

Rusija je negirala u više navrata da postoji prisustvo ruskih trupa na istoku Ukrajine.

Sjedinjene Američke Države optužile su Rusiju da nastavlja da raspoređuje teško naoružanje u istočnoj Ukrajini, pre nego što je prekid vatre dogovoren ove sedmice stupio na snagu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Sergei Grits Foto: Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki, rekla je da su SAD dobile izveštaj o premeštanju teškog naoružanja iz Rusije u istočnu Ukrajinu tokom poslednjih nekoliko dana, kao i da je taj proces još u toku.

- Jasno je da to nije u duhu ovonedeljnog sporazuma - rekla je Psaki novinarima.

Ona je dodala da je ruska vojska rasporedila velike količine artiljerije i više sistema za lansiranje raketa i da ih je upotrebila za gađanje ukrajinskih pozicija.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Uvereni smo da ti sistemi pripadaju ruskoj vojski a ne separatistima - rekla je Psaki i dodala da ruske trupe duž granice pripremaju veliku isporuku zaliha za prosuske snage na istoku Ukrajine, preneo je AFP.

- Sve strane moraju da pokažu potpunu uzdržanost uoči prekida vatre u nedelju, uključujući momentalnu obustavu napada ruske vojske i separatista na Debaljcevo i druge ukrajinske gradove - naglasila je Psaki.

Na pregovorima u Minsku 11. i 12. februara usvojen je paket mera za primenu septembarskih sporazuma i dogovoren prekid vatre od 15. februara. Dogovoreno je i povlačenje teškog oružja sa linije razdvajanja, koje treba da počne najkasnije drugog dana od početka prekida vatre i da bude kompletirano u roku od četrnaest dana.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Анти Антифа

    13. februar 2015 | 23:57

    Имамо доказе да су Бугари у Софији.Боже која будала,украјина је одувек била Русија и тако че и остати

  • Slave23

    14. februar 2015 | 00:26

    U Ukrajini zive i Rusi tako da imaju sigurno vise prava da budu nego vi. Pravo je pitanje sta ce NATO vojnici, Americki, Hrvacki, Poljski i ostali placenici. I pre svega ko je vama dao za pravo da se ponasate kao svjetski policajac i sejete zlo svijetom pod izgovorom da stitite napaceni narod i donosite demokratiju?

  • X

    13. februar 2015 | 23:31

    Znate li da su Bugari usli u Sofiju?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA