NIKAD NIJE KASNO: Penzionerka osvojila 7 najviših planina na svih 7 kontinenata (FOTO)

Ima 65 godina, pre pet se popela se na vrh Kilimandžara, u 61. godini na Akonkagvu u Južnoj Americi, u 63. godini bila na Antarktiku, a zatim je sledeće godine je otišla u osvajanje planinskih vrhova Rusije

  • 0

Kerol Mašeter, 65-godišnja penzionerka iz Kalifornije zvanično je najstarija osoba koja je "osvojila" sedam planinskih vrhova na sedam kontinenata. Penzionerka se popela na vrh australijske planine Košisko i na taj način upotpunila svoje pređašnje aktivnosti tokom pet godina. Nasuprot željama svoje porodice, Mašeterova je osvojila mnoge planinske vrhove koji su i daleko mlađim muškarcima nedostižni, a između ostalog i Mont Everest.

- Prema procenama drugih, ja bi u ovim godinama trebalo da igram bridž i da sedim kući, ali jednostavno to nisam ja. Planinarenje je u poslednjih deset godina moj život - rekla je Mašeterova.

U poslednjih pet godina popela se na vrh Kilimandžara, u 61.godini popela se na Akonkagvu u Južnoj Americi. U 63. godini života bila je na Antarktiku, a zatim je sledeće godine otišla u osvajanje planinskih vrhova Rusije.

- Kada sam napunila 50, život mi se u potpunosti preokrenuo. Izgubila sam posao, muž je otišao sa drugom ženom i majka mi je umrla. Kako bi se izborila sa bolom i stresom otišla sam sa organizovanom grupom na prvo planinarenje na  Bolivijske Ande. Videla sam da mi prija i da se odlično osećam kada sam na planini - istakla je Mašeterova.

- Dalja planinarenja su me podstakla i da se popnem na Mont Everest. Ne želim da umrem, a da znam da bar nisam pokušala da dostignem taj vrh, pomislila sam, probala i evo me, uspela sam - priča Mašeterova.

Kerol je od ove godine zvanično najstarija osoba koja osvaja vrhove. Do prošle godine je to bila Kej Le Kler, koja je kada je napunila 60 prestala da se bavi ovim "hobijem".

(Isidora Danić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA