Predsednik Ukrajine zatražio mirovnu misiju UN-a

Petro Porošenko je predložio Savetu za bezbednost i nacionalnu odbranu da razmotri mogućnost pozivanja međunarodne mirovne misije u zemlju

  • 16

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko založio se večeras za međunarodnu mirovnu misiju pod mandatom Ujedinjenih nacija koja bi bila zadužena za nadgledanje sprovođenja sporazuma o prekidu vatre na istoku Ukrajine.

- Mislimo da bi najbolji format bila policijska misija iz Evropske unije. Uvereni smo da bi ovo bila najefikasnija i najbolja garancija za bezbednost - rekao je Prošenko na početku sastanka sa bezbednosnim zvaničnicima, preneo je AFP.

Ukrajinski predsednik je predložio Savetu za bezbednost i nacionalnu odbranu da razmotri mogućnost pozivanja takve misije u zemlju.

Porošenko je, takođe, izneo Savetu predlog za izmenu zakona o prekom sudu.

- Nacrt amandmana o izmeni zakona o prekom sudu je razmotren i mislim da će ga Savet i parlament podržati nakon diskusije - kazao je Porošenko.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

On je na sastanku izneo i predlog za formiranje vojnog kabineta odbrane koji bi podnosio izveštaje Savetu, naveo je TAS.

Kako su svetski mediji danas preneli, strateški važan grad Debaljcev, na istoku Ukrajine, nakon višenedeljnih borbi, pao je danas u ruke proruskih snaga koje su istakle zastavu "Novorusije".

PRORUSI POBEDILI: Ovako je izgledala predaja ukrajinskih vojnika (VIDEO)

Porošenko je ranije tokom dana potvrdio da se ukrajinska vojska povlači, dok su proruske snage javile da su zarobile više stotine ukrajinskih vojnika. I pored toga, iz Stejt departmenta ističu da mirovni sporazum iz Minska "nije mrtav".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veljo

    18. februar 2015 | 23:46

    Eto vam EU I Amerike.briga njih za ukrajince.oni ostvaruju ekonomski rast na krvi pravoslavnih.

  • Zvrk

    18. februar 2015 | 23:28

    Poznat scenario samo drugi igrači. I posle ajde ne podržavaj! Žao mi Ukrajinaca pošteno naseli su na sve već vidjene štoseve sa Balkana.

  • Enzo

    18. februar 2015 | 23:35

    Kasno si se sjetio. To Rusi neće nikad dozvoliti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA