STARLETE JE IMALA I KRALJEVINA JUGOSLAVIJA: Ovako je to izgledalo kod nas pre 100 godina! (FOTO)

Da je srpska lepota oduvek fascinirala ostatak sveta govori i podatak da su nekadašnju mis Jugoslavije italijanski mediji prikazali kao "tipičnu predstavnicu srpske lepote koju krasi vitka linija, crna kosa i crne oči"

  • 19

Misica iz Beograda upoznaje milionera, ostavlja iza sebe karijeru fotomodela i s njim odlazi u Meksiko. Zvuči kao zaplet s naslovne strane nekog magazina o životu poznatih iz 2015? Ipak, istina je malo drugačija. Ovo je jedan od detalja iz burnog života Beograda od pre gotovo 100 godina, kada su u igri bili svi sastojci današnjeg života džet-seta: intrige, seks, novac, prevare... Dobro došli u Beograd pre skoro jednog veka!

 

Kako su mediji sredinom 30-ih godina XX veka pisali, posleratni svet je izmislio atrakciju koja je obuzela čitavu planetu i proširila se na sve strane sveta. Reč je izborima za mis.

 

Prvi izbor za mis Jugoslavije je održan 1926. i dve lepotice koje su najviše profitirale od tog takmičenja bile su Italina Lida - Ida Kravanja iz Divače kod Trsta i Štefica Vidačić iz hrvatske Požege.

 

Ida je pobedila na izboru za mis Ljubljane, a zatim postala i mis Slovenije. Prema jednoj priči, Idi Kravanji je majka zabranila učešće na finalnom izboru za najlepšu Jugoslovenku, ali je ta lepotica poslednjim vozom stigla u Zagreb u trenutku kada je žiri već birao najlepšu od tri finalistkinje. Međutim, mladoj gospođici Kravanji je taj dolazak u Zagreb promenio život.

 

Foto: Public domain

Foto: Public domain

 

Njenu lepotu su primetili nemački filmski producenti, pa je nakon kraćeg ubeđivanja sa majkom, koja joj je branila put u Berlin, tada 20-godišnja Ida pobegla od kuće i vozom otputovala za Berlin, gde je potpisala ugovor sa kućom „Ostermajer film“. Ida je poželela veću ulogu, raskinula ugovor i potpisala novi sa drugom produkcijskom kućom, koja je od nje zahtevala da promeni ime. Tada se "rodila" glumica čije je ime poznato ljubiteljima ukrštenih reči - Ita Rina.

 

Pobednica prvog izbora za mis Jugoslavije Štefica Vidačić je svoj trijumfalni niz nastavila 1927. na izboru za mis Evrope u Berlinu. Kao i njena malo poznatija koleginica, i Štefica je svojom lepotom privukla filmske producente širom kontinenta. Mediji su Šteficu pratili na svakom koraku i izveštavali o svemu: o njenoj novoj frizuri, o haljinama, o iskustvima sa putovanja po gradovima Evrope i o anegdotama sa snimanja.

 

Foto: Public domain

Foto: Public domain

 

Štefica je za svoju glumačku karijeru odabrala umetničko ime Štefi Vida, a govorilo se da je slomila srca mnogih muškaraca kada se udala za jednog bogatog nemačkog filmadžiju, pa su tako rođene legende o samoubistvu zaljubljenog mladića čije su oproštajno pismo prenele i novine, kao i legenda o Štefici i Miškecu. Miškec je bio zagrebački mladić koji je, čuvši da se ona udala, pao u očaj, propio se i postao prosjak. Miškec je kao prosjak spavao uvek na istom mestu, pa je taj prolaz u Zagrebu nazvan Miškecov prolaz.

 

Davne 1930. biranje najlepše devojke trajalo je dve večeri. Predsednik žirija je bio Branislav Nušić, koji je titulu dodelio lepotici iz Beograda - Stefani - Ceci Drobnjak. Ona je Jugoslaviju predstavljala na izboru za mis sveta u Brazilu, a italijanski mediji su je prikazali kao "tipičnu predstavnicu srpske lepote koju krasi vitka linija, crna kosa i crne oči".

 

(Telegraf.rs / Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    22. februar 2015 | 23:39

    I tada jet set nije imao nikakve veze sa danasnjim.U Beogradu ste na duze vreme mogli da ostanete ukoliko ste imali boravisnu vizu.elita je bila u svakom smislu te reci,obrazovana,kulturna i mondenska.Bez znanja francuskog jezika,fokstrota i bontona damu niste mogli da osvojite.Danas elita ne postoji,budimo realni.

  • Mina

    22. februar 2015 | 22:17

    Samo sto se tada gledala prirodna lepota. Danas na izboru za mis pobedjuje ona koja ima najboljeg hirurga.

  • 22.02,2015

    22. februar 2015 | 22:44

    To je bila prirodna Lepota bez sminke i bez silikona, i nije bilo izopacenosti današnje ove NEZNAM kojim imenom da ih nazovem lice na nalaze...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA