KO TO TAMO PEVA: Možda znate ceo film napamet, ali ovo ĆETE ČUTI PRVI PUT!

Sve je krenulo tako što je na dan snimanja filma "Ko to tamo peva" (koji je trebalo da bude TV drama), jedan glumac obavestio redakciju Dramskog programa da se ne oseća dobro, pa je na njegovo mesto uskočio Pavle Vuisić

  • 59

Mislili ste, ako znate skoro svaki drugi dijalog iz kultnog ostvarenja Slobodana Šijana i Dušana Kovačevića "Ko to tamo peva" (1980), da sve znate o ovom filmu?

E, pa grešite.

Pored čuvene "Vozi Miško" konduktera firme "Krstić" (Pavle Vuisić), nadaleko čuvene replike naturščika Stanojla Milinkovića "Decoooooo… Buši, buši!" i bez premca najcitiranijeg Vuisićevog komentara koji prati "šumsku akciju" mladog bračnog para (Nede Arnerić i Slavka Štimca): "I tata bi, sine", potrebno je da znate još par detalja kojima bi i zvanično mogli da ponesete titulu - pravog poznavaoca ovog ostvarenja.

Naime, u javnosti je malo poznato kako je po mnogima najbolje ostvarenje svih vremena u srpskoj kinematografiji prvobitno trebalo da izgleda.

Tajnu je s ekipom Telegrafa podelio ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade književnik Filip David koji je sarađivao na scenariju za film "Ko to tamo peva" s režiserom Slobodanom Šijanom i scenaristom Duškom Kovačevićem.

Printskrin: Youtube/TeVe Novine Printskrin: Youtube/TeVe Novine

Prema njegovim rečima, u prvoj verziji ovo ostvarenje zamišljeno je kao TV drama. Režija je bila poverena Goranu Paskaljeviću (umesto Slobodanu Šijanu), a glavna uloga Miji Aleksiću (umesto Pavlu Vuisiću).

- Na sam dan snimanja Mija Aleksić je obavestio redakciju Dramskog programa da se ne oseća dobro i da ne može da snima, te je snimanje otkazano - počinje priču za Telegraf David, dodajući da se tek u međuvremenu za ovu TV dramu zainteresovao Šijan.

- Šijan je potom predložio da se proširi scenario i snimi film. Centar film je prihvatio ponudu i tako je, sticajem okolnosti, nastalo kultno ostvarenje "Ko to tamo peva".

Scena iz filma: Ko to tamo peva Scena iz filma: Ko to tamo peva

NAJBOLJI FILMSKI CITATI: "Vozi Miško", "I tata bi sine", "Ostali samo dugmići" (VIDEO)

Filip David je kao dramaturg najviše sarađivao s režiserom Goranom Paskaljevićem ("Lapot", "Sluga", "Zemaljski dani teku", "Poseban tretman", "Bure baruta", "San zimske noći"), s kojim se zna još iz vremena kada je Paskaljević studirao u Pragu.

Nama ostaje da vas pitamo možete li da zamislite da u ovom kultnom ostvarenju umesto Pavla autobus vozi Mija Aleksić i da izgovara ono čuveno "Vozi Miško"?

Možete li da zamislite ovo ostvarenje bez autorskog pečata Slobodana Šijana, a u stilu Gorana Paskaljevića ili da je rađeno daleko "skromnije" kao TV drama? 

I da ne zaboravimo: da li bi vam se i ovako podjednako sviđalo? 

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Росииа

    13. april 2015 | 00:30

    Историјско дело !!!!!! Врх

  • Neko

    13. april 2015 | 00:50

    Mene zanima ona baba u zadnjem delu autobusa?

  • Edis Pazarac

    13. april 2015 | 06:21

    Za mene top tri domaća filma ikada:1.Maratonci trče počasni krug,2.Ko to tamo peva,3.Varljivo leto'68!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA