KOSOVO U SRPSKIM UDŽBENICIMA NIJE OTCEPLJENO: Ali će knjige biti povučene, evo zašto (FOTO)

- Zavod za udžbenike kao odgovoran izdavač nema nameru da dovodi u pitanje nejasnoću koja se pojavila ovom prilikom i zato će povući kompletan do sada odštampan tiraž i zameniti ga novim primercima u kojim će razlika u ucrtanim linijama biti istaknuta na drugačiji i još očigledniji način - piše u saopštenju Zavoda za udžbenike

  • 18

Nakon što su nam u redakciju stigle pritužbe čitalaca o tome kako su u Radnoj svesci iz geografije za šesti razred osnovne škole đaci u Novom Sadu uočili mapu na kojoj su granice Kosova i Metohije ucrtane kao državne, rešili smo da istražimo sporni slučaj.

Prema rečima nekolicine gnevnih roditelja najviše ih je zabolelo to što njihova deca uče da Kosovo i Metohija nije deo Srbije.

- Ne znam šta da vam kažem, tako ispada prema slici koja se nalazi u Radnoj svesci iz geografije za šesti razred osnovne škole. Na priloženoj mapi Kosovo i Metohija je odvojeno od ostatka Srbije linijom kojom su obeležene granice zemalja. Da priča bude gora, slična karta se nalazi na još nekoliko mesta u istom udžbeniku - objasnio je razljućeni V. R. otac jedne 12-godišnjakinje.

Tragom priče ovog roditelja kontaktirali smo izdavača sporne Radne sveske iz geografije - Zavod za udžbenike.

Nadležni iz ove ustanove objasnili su nam da nema mesta panici i "da se jasno vidi da AP Kosovo i Metohija nije odvojena od Srbije":

Foto: pravda.rs Foto: pravda.rs

- U Radnoj sveci za geografiju (Zavod za udžbenike, 6. razred), autora Rade Sitarice i Milutina Tadića, na stranicama određenih dnevnih listova, odnosno sajtovima, netačno je navedeno da je AP Kosovo i Metohija "odvojena od ostatka Srbije linijom kojom su obeležene granice zemalja" - piše u saopštenju Zavoda za udžbenike uz objašnjenje:

- Uvidom u Radnu svesku vidi se razlika u linijama koje predstavljaju državnu granicu i upola tanjoj liniji koja predstavlja pokrajinsku granicu. Međutim, Zavod za udžbenike kao odgovoran izdavač nema nameru da dovodi u pitanje nejasnoću koja se pojavila ovom prilikom i zato će povući kompletan do sada odštampan tiraž i zameniti ga novim primercima u kojim će razlika u ucrtanim linijama biti istaknuta na drugačiji i još očigledniji način - piše u saopštenju.

(K. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Burek od krompira

    26. februar 2015 | 19:30

    Tu nema nikakve granice! Kosovo je Srbija,uvek je bilo i biće! Pitam se baš ko je naredio da se odvoji Kosovo od Srbije... zašto Republika Srpska nije odvojena bar nekom granicom od BiH?

  • Раде

    26. februar 2015 | 20:16

    Одавно већ свашта и ништа не пише у уџбеницима.Школство је катастрофа право чудо да још постојимо као нација ....

  • boban

    26. februar 2015 | 20:13

    Sramota !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA