SRPSKI MOĆNIK PUCAO NOVINARU U GLAVU: E, ovako izgleda cenzura u Srbiji!

O knezu Arsenu Karađorđeviću, najmlađem bratu kralja Petra, bilo je veoma rizično pisati, posebno u negativnom kontestu, što je najbolje na svojoj koži iskusio poznati novinar svog vremena Pol Dolfus

  • 10

Knez Arsen Karađorđević, najmlađi brat kralja Petra, zasigurno je najhrabrji i najodlikovaniji srpski oficir. Na brojnim frontovima od Vijetnama do Balkana i od Varšave do Afrike ovaj se srpski i ruski general i francuski legionar uvek odlikovao neizmernom smelošću i veštinom komandovanja.

Kad nije ratovao, vodio je buran život, uglavnom u salonima u Petrogradu, pa je zbog toga vrlo često bio na meti senzacionalističke štampe. O njemu je bilo veoma rizično pisati, posebno u negativnom kontestu, što je najbolje na svojoj koži iskusio poznati novinar svog vremena Pol Dolfus, koji je svoje zanimanje za vojskovođu umalo platio glavom.

Ostala je ipak tajna da li je Arsen, inače vrsan strelac, namerno promašio glavu smelog novinara ili je ovaj imao samo veliku sreću što je hladnokrvnom kavgadžiji u poslednjem trenutku ipak zadrhtala ruka.

Foto: Wikimedia/Public domain Foto: Wikimedia/Public domain

Doduše, nije se samo nesrećni novinar našao na nišanu poznatog bonvivana iz Petrograda, mada o tačnom broju megdana u kojima je učestvovao ima vrlo malo podataka.

Jedni tvrde da je bio učesnik 14 dvoboja, dok se prema drugima, zbog odbrane časti vrlo često hvatao oružja, čak više od 40 puta. U tim dvobojima svojih 15 protivnika je navodno ubio.

Isti broj je i onih koji su mu izašli na crtu, ali su ipak, nekom pukom srećom ostali živi, noseći do smrti ožiljke koji su ih podsećali na bliski susret sa proslavljenim ratnikom, dok je sedam duela ostalo nerešeno.

Foto: Wikimedia/Public domain Foto: Wikimedia/Public domain

Savremenici su ga opisivali kao ludački hrabrog čoveka, vičnog svim vrstama oružja. 

Prema nekim izvorima, učestvovao je u devet ratova, a prema drugim, u svim oružanim sukobima koje je Rusija vodila u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. veka.

(Telegraf.rs / Izvor: Alo)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA