OVO JE TUŽNA STVARNOST GAZE: Benksi snimio potresan dokumetarac (FOTO) (VIDEO)

Benksi, koji je uglavnom poznat po svojoj uličnoj umetnosti, ali je, takođe, napravio i nekoliko filmova, posetio je Gazu i snimio dokumentarac

  • 3

Anonimni, ali eminentni britanski ulični umetnik Benksi postavio je mini dumentarac na svom veb sajtu - bansky.co.uk, na kome se vide razmere razaranja u Pojasu Gaze šest meseci posle rata između Izraela i pripadnika Hamasa, koji vladaju tim područjem.

Izrael je kritikovan zbog velikog broja palestinskih civilnih žrtava u tom ratu, koji je trajao 50 dana, podseća Rojters. Oko 2.200 Palestinaca poginulo je u sukobu, među njima puno civila, dok je na izraelskoj strani ubijeno 67 vojnika i šestoro civila.

Printscreen: Youtube/banksyfilm Printscreen: Youtube/banksyfilm

Dvominutni dokumentarac počinje pogledom na oblake kroz prozor aviona uz poruku: " Otkrijte ove godine novu destinaciju".

To, međutim, nije obična turistička reklama. Odredište je Gaza, za koju se u filmu navodi da je priklještena sa četiri strane "prijateljskim susedima" Izraelcima i u koju može jedino da se uđe kroz jedan od prikazanih tunela, kroz koji je izgleda ušao i umetnik. Na filmu se vide i izraelski vojnici u patroli, očito tokom upada u Gazu i teški uslovi života - bombama porušene zgrade, ruševine i radnici koji pokšvaju nešto da obnove.

Printscreen: Youtube/banksyfilm Printscreen: Youtube/banksyfilm

Više tekstom nego pričom u dokumentarcu se objašnjava da nije bio dozvoljen uvoz cementa u Gazu od kraja sukoba. "Razvojne mogućnosti su svuda" i ima " puno prostora za obnovu", navodi se u tekstu i ističe da je 18.000 kuća uništeno u bombardovanju.

Kamera se u jednom trenutku fokusira na mural mačeta koji je izgleda naslikao Benksi i jednog čoveka, koji kaže na arapskom da je bar mačka našla nešto s čim može da se igra jer deca u Gazi nemaju ništa. Benksi navodi da ga je tokom snimanja lokalni stanovnik pitao koje je značenje mačeta.

Printscreen: Youtube/banksyfilm Printscreen: Youtube/banksyfilm

- Odgovorio sam da sam želeo da istaknem razarenje u Gazi postavljanjem fotografija na moj vebsajt, ali da ljudi na Internetu gledaju samo slike mačića - naveo je on.

Gledalac, takođe, može da vidi crtež dece koja se ljuljaju na ljuljaškama okačenim na osmatrački toranj i poruku: "Gaza se obično opisuje kao najveći otvoreni zatvor, jer nikome nije dozvoljeno da uđe ili izađe. Ali, izgleda da je to malo nefer prema zatvorima - njima se ne isključuje struja i voda nasumice skoro svakog dana".

Printscreen: Youtube/banksyfilm Printscreen: Youtube/banksyfilm

Umetnikov savetnik za publicitet potvrdio je na Tviteru da je autor snimka zaista Benski, prenosi britanska štampa. Film se završava porukom napisanom na zidu: "Ako operemo ruke od sukoba između moćnih i bespomoćnih, stajemo na stranu moćnih - ne ostajeme neutralni". Benksi je uglavnom poznat po svojoj uličnoj umetnosti, ali je, takođe, napravio i nekoliko filmova, navodi Rojters.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Khalid Ibn Al-Walid

    28. februar 2015 | 09:24

    I nikom nista ,opet ce da ubijajju i razaraju ...al njihovi zivoti ne vrijede kao americki ili francuski

  • Gaza

    28. februar 2015 | 10:44

    Gdje ste sad Srbi da prokomentarisete ovaj uzas?! Nema vas! Svejedno vam.

  • vuchke

    28. februar 2015 | 18:17

    prijatno iznenadjen, nisam mislio da ce benksijeva poruka stici do sprske stampe....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA