SEDAM NAJVEĆIH NAPADA TERORISTA U ISTORIJI SFRJ: Bombe, otmice aviona i atentati u Jugoslaviji! (FOTO)

Predstavljamo vam najveće terorističke akcije ustaša u nekadašnjoj SFRJ. Iako su bili retki, najviše njih se dogodilo tokom 60-tih i 70-tih godina

  • 19

U staroj Jugoslaviji teroristički napadi bili su ne tako retka pojava, najviše ih je bilo 60-tih i 70-tih godina. Bacanje bombe u bioskopskoj sali, otimanje aviona i atentati samo su neki od napada koji su se desili. Predstavljamo vam najveće akcije ustaša u nekadašnjoj SFRJ.

 

Ustaša Miljenko Hrkač razneo je bombom bioskopsku salu "20. Oktobar" na početku Balkanske. To se dogodilo 13. jula 1968 godine kada je poginuo Savo Čučurević, devojka Magdalena Novakovićostala je bez obe noge, a 76 ljudi je ranjeno. Za ovaj napad  Hrkač je od ustaške tajne organizacije Hrvatski oslobodilački pokret dobio 2.500 maraka. Uhapšen je u oktobru 1969. i osuđen na smrt.

 

Pripadnici Hrvatskog oslobodilačkog otpora upali su 7. aprila 1971. u ambasadu SFRJ u Stokholmu i usmrtili ambasadora. Razlog tome bilo je izdržavanje zatvorske kazne devetoro Hrvata koji su bili uhapšeni zbog neprijateljskog delovanja. Oni su tadašnjeg ambasadora, Vladimira Rolovića, prvo držali sat vremena kao taoca a zatim ga gušili kaišem. U ovom napadu ranjena je i službenica Mica Stempiher.

 

Foto: Arhivska fotografija

Foto: Arhivska fotografija

 

Razbojnici su se predali policiji a onaj koji je pucao u njega osuđen je na doživotnu robiju. Međutim, ubrzo je pušten kada je grupa hrvatskih ekstremista otela avion na liniji Geteborg-Stokholm i tražila od švedskih vlasti njegovo puštanje u zamenu za putnike. Švedske vlasti su pristale na ovu ucenu i oslobodile razbojnika.

 

Ubijen je 1991. godine u Hrvatskoj i veruje se da su njegovo ubistvo naručili visoki funkcioneri Hrvatske obaveštajne službe jer je znao mnoge mračne tajne hrvatske emigracije.

 

U "Jatovom" avionu bila je postavljena bomba 26. januara 1972.godine na letu Stokholm-Kopenhagen-Zagreb-Beograd. Bomba koja je bila u koferu eksplodirala je dok je avion bio u letu. Poginula su 22 putnika, 5 članova posade a preživela je jedino stjuardesa Vesna Vulović. Napad je ponovo organizovan od strane Hrvatskog narodnog otpora.

 

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

 

Posle raspada SSSR, u novembru 1990. godine, Evropski parlament priznao je postojanje višedecenijske tajne operacije CIA pod imenom "Gladio", u okviru koje su ultradesni teroristi, među njima i ustaše, bili angažovani za rušenje komunističkih vlada.

 

Grupa od 19 članova Hrvatskog revolucionarnog bratstva u leto 1972. pokušala je da podigne ustanak u SFRJ.  Verujući da je nezadovoljstvo komunističkim vlastima u SFRJ toliko veliko da je dovoljan mali podsticaj da izbije pobuna, grupa od 19 pripadnika ustaške emigrantske organizacije Hrvatsko revolucionarno bratstvo (HRB) u leto 1972. upala je na teritoriju SFRJ kako bi izazvala ustanak. HRB su osnovale ustaše koje su posle Drugog svetskog rata uspele da prebegnu u Austriju i Italiju, i ova je organizacija bila odgovorna za pedeset odsto svih terorističkih i diverzantskih napada na Jugoslaviju.

 

Svi članovi te pobunjeničke grupe, njih 19 je ubijeno.

 

Foto: Wikipedia/Mladifilozof

Foto: Wikipedia/Mladifilozof

 

Grupa kriminalaca iz  Hrvatske preotela je "Jatov" boing  26. septembra 1981. godine. Na liniji Titograd-Beograd bilo je 98 putnika i 8 članova posade,međutim svi suuspeli da im pobegnu. Zanimljivo je da su u avionu bili poznati glumci Miša Janketić i Žarko Laušević kao i kompletan tim FK Budućnost.

 

Avion je poleteo kasno uveče i, čim se odvojio od zemlje, ustala su tri dugokosa mladića. Dvojica su izvadila pištolje, a jedan nož, i uz galamu i pretnju stjuardesi, kojoj su stavili nož pod grlo, ispraznili sedišta u prvim redovima. Zatim su pilotu Ljubomiru Zekavici naredili da avion usmeri ka jugu Italije.

 

Foto: Wikipedia/MilborneOne

Foto: Wikipedia/MilborneOne

 

Iznad Italije otmičari su promenili plan i naredili pilotu da ih vozi u Izrael, a pilot je uspeo da kontroli letenja pošalje signal da je avion otet. Posle dužeg natezanja, grčke vlasti su im dozvolile da u Atini uzmu gorivo i nastave let, ali su im Izraelci zabranili ulazak u svoj vazdušni prostor. Pod pretnjom dva „fantoma“ izraelskog ratnog vazduhoplovstva, u zoru narednog dana sleteli su u Larnaku na Kipru.

 

Na tom aeorodromu putnici su uspeli da im pobegnu kada je neko u avionu viknuo "požar"!

 

Otmičari su bili Borivoje Jelić, Mirko Križić i Milan Prpić. Svi su osuđeni na osam, pet i tri godine zatvora. Neki stručnjaci za bezbednost tvrdili su da je iza ove otmice stajala teroristička grupa Bader-Majnhof.

 

Printskrin: Youtube/srbskaarmija

Printskrin: Youtube/srbskaarmija

 

Nikola Kavaja, Srbin iz Peći koji je radio za CIA, oteo je avion u junu 1979. godine i želeo da udari u zgradu Centralnog komiteta u Beogradu. On je tražio da se iz zatvora pusti njegov drug, Stoiljko Kajević.

 

Nije uspeo u svojoj nameri jer ga je američka policija uhapsila na aerodramu u Čikagu. Osuđen je na 18 godina zatvora, a umro je 2008. godine u Beogradu, u svom stanu.

 

Jermeni Haručion Krikor Levonijan i Rafi Aleksander el Bekijan 9. marta 1983. ubili su turskog ambasadora Galipa Balkara. Ubistvo turskog ambasadora u SFRJ bio je prvi i jedini slučaj međunarodnog terorizma u Beogradu. Atentatori su bili članovi tajne organizacije čiji je cilj bio da se terorističkim akcijama nad turskim diplomatama skrene pažnja svetske javnosti na položaj Jermena u Turskoj i genocid nad njima između 1915. i 1917. godine.

 

Foto: Wikipedia/E4024

Foto: Wikipedia/E4024

 

Levonijan i Bekijan osuđeni su u prvostepenom sudskom postupku na smrt, a kasnije im je kazna preinačena na po 20 godina zatvora.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Истина

    28. februar 2015 | 18:00

    Наравно Усташе и хрвати

  • Анти Антифа

    28. februar 2015 | 18:54

    Хрвати,убице и кољачи

  • sumadinka

    28. februar 2015 | 19:47

    Srbi uzmite se u pamet jugoslavija da je valjala opstala bi! Gradimo čuvajmo i volimo srbiju jer je ona država srba naša domovina! Nikakav region nikakve jugoslavije i ostali bakrači! Nas je tito dokusurio dao vojvodini i.kim autonomije i još odvojio baranju! Svima napravio države preko naših leđa! Ne trebaju nama nikakvi savezi mi smo sebi dovoljni i moramo da radimo u našoj zemlji za nas! Stop prodaji dokumenata albancima i stop gostoprimstvu za neprijatelje države! Pokažite to otvoreno svaki pojedinac a ne čekajte pomoć države jer nam polako ode deo po deo! Pozdrav

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA