SRBI NIKADA NISU PODRŽALI RUSE: Poznati reditelj Sokurov objasnio "bratske" veze Rusije i Srbije

Ruski reditelj Aleksandar Sokurov u razgovoru s novinarima na FEST-u rekao je da se o bratstvu Srbije i Rusije ne može govoriti, jer je istorijska i politička činjenica da Srbija nije podržala Rusiju ni u konfliktu sa Čečenijom, ni sa Gruzijom, niti u bilo kom drugom njenom sukobu

  • 73

Ruski reditelj Aleksandar Sokurov, dobitnik nagrade FEST-a Beogradski pobednik za doprinos filmskoj umetnosti, izjavio je danas da Rusi smatraju Srbe braćom, ali da Srbija nikada nije podržala Rusiju ni u jednom njenom konfliktu.

- Rusi su naivni i u svim ljudima žele da vide braću. Postavlja se pitanje da li je Srbija ikada pomogla Rusiji? To se nikada nije desilo, ni u politici, ni u istoriji i ne treba biti u zabludi - rekao je Sokurov u razgovoru s novinarima na Međunarodnom filmskom festivalu FEST.

On je rekao da se o bratstvu Srbije i Rusije ne može govoriti, jer je istorijska i politička činjenica da Srbija nije podržala Rusiju ni u konfliktu sa Čečenijom, ni sa Gruzijom, niti u bilo kom drugom njenom sukobu.

Sokurov je rekao da će se sukob Rusije i Ukrajine završiti loše i da je to svima jasno, jer je Ukrajina "bolest" koja je davno počela i ima dugu istoriju i mnogo različitih "oboljenja" koja su lečili mnogi "lekari".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Bolesnik je ipak bio i ostaće bolestan. Rusija i Ukrajina su dve različite kulture, dva različita naroda koja žive jedan do drugog i tu se ne može govoriti o bratstvu - rekao je Sokurov i dodao da je za njega mržnja Ukrajinaca prema Rusima uvek bila neprijatno saznanje.

Proslavljeni reditelj kritikovao je svetske političare koji, kako je rekao, imaju siromašan rečnik i ne umeju da se izraze na pravi način, a kada treba negde da skrenu nastavljaju da jure pravo, jer sve mere u kilometrima, umesto u milimetrima.

- Ljudi ne treba da glasaju za političare, već za humaniste, ali se to nigde u svetu ne dešava. Tužno je i loše što politika zauzima toliko mesta u ljudskim životima. Političari su danas dehumanizovani i u svojim glavama imaju đubre, a ne mozak - rekao je Sokurov.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Prema njegovim rečima, političari su danas svuda u svetu "inficirani" i više nemaju deo mozga, a problematično je i što istorijsko iskustvo nikog nije naučilo ništa i sve što se danas događa, već se desilo i sada se ponavlja.

Sokurov je rekao da je za njega veliko iznenađenje da su njegovi filmovi cenjeni u Srbiji, a kako je dodao, svoju kinematografiju ne idealizije i priznaje da u filmovima i radu ima dosta grešaka, jer je uvek bio suočen sa organizacionim, finansijskim, pa i političkim problemima.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zdrav Razum

    28. februar 2015 | 18:46

    A sta je bilo kada je bela armija proterana iz Rusije? Ko ih je onda docekao?

  • marko

    28. februar 2015 | 22:07

    Rusi su nasa braca. Ali.. Izdali su nas u prvom i drugom Srpskom ustanku u Balkanskim ratovima. U Prvom svetskom ratu su nam jedini put pomogli odnosno Nikolaj Romanov. U drugom svetskom nista nisu pomogli osim sto su usli u Srbiju pred kraj rata sto nam se zamalo obilo o glavu s obzirom da su hteli da budemo njihova gubernija ili satelit. 92 nas izdali. 99 nas izdali....

  • Kiza

    28. februar 2015 | 19:49

    Prilicno me vredja ova izjava, dovoljno je samo da se prisetimo nekih detalja vezanih za demonstracije u Beogradu koje su rezultirale odlaganjem Hitlerovog na pada na Rusiju i direktnim svrstavanjem Srba. Mislim da bi gospodin ipak trebao malo da se upozna sa nekim stvarima , pa tek onda da daje izkave

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA