VEST DANA: Od danas građevinske dozvole za 28 dana!

Građani i investitori će se od sada na šalterima pojavljivati svega nekoliko puta - da dobiju podatke, podnesu dokumentaciju i traže lokacijske uslove i na kraju da dobiju dozvolu

  • 1

Svi gradovi i opštine u Srbiji od danas će morati da izdaju dozvole najviše za 28 dana, kako to predviđa novi Zakon o planiranju i izgradnji.

Lokalnim samoupravama istekao je rok koji im je Ministarstvo građevinarstva dalo za uvođenje objedinjene procedure izdavanja građevinskih dozvola i moraće, u skladu sa novim Zakonom o planiranju i izgradnji, da izdaju dozvole za 28 dana, rečeno je Tanjugu u ministarstvu. Taj zakon je donet u decembru, kada je i stupio na snagu, a svih 28 podzakonskih akata koji su neophodni za njegovu punu primenu usvojeni su, kao što je bilo i predviđeno, do 18. februara.

Ministarstvo je, ipak, dalo rok svim lokalnim samoupravama u Srbiji da se pripreme i do 1. marta uvedu objedinjenu proceduru izdavanja dozvola. Ta procedura podrazumeva jednošalterski sistem i to da privrednici i građani ne moraju više da idu od šaltera do šaltera kako bi prikupljali raznu dokumentaciju, već će to za njih raditi državna uprava po službenoj dužnosti.

- Sva podzakonska akta su potpisana i gradovi i opštine će od danas krenuti u punu primenu zakona i tako napraviti mnogo bolji ambijent za investitore - poručila je ranije Zorana Mihajlović.

Ona je kazala da lokalne samouprave više nemaju opravdanja za nesprovođenje zakona koji je usvojen još u decembru prošle godine, kao i da će biti sankcionisani oni koji ga ne budu sprovodili.

Građani i investitori će se od sada na šalterima pojavljivati svega nekoliko puta - da dobiju podatke, podnesu dokumentaciju i traže lokacijske uslove i na kraju da dobiju dozvolu. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je donelo svih 28 podzakonskih akata - 26 pravilnika i dve uredbe i najavilo je pomoć lokalnim samoupravama u sprovođenju zakona. Ministarstvo je najavilo da će do kraja ove godine biti uvedena i elektronska građevinska dozvola.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • glupost

    1. mart 2015 | 13:43

    Ovo će da bude za 1500 godina. To što ONI lupetaju nema veze s mozgom. Nije problem nikad bio u lokalnoj samoupravi (oni to odrade za 2-3 dana) nego u EPS-u (lokalnim distribucijama) gde se na najobičniju elektrosaglasnost (jedan papir koji je standardan i gde se propisuju uslovi) čeka po 1,2 pa i tri meseca (ukoliko ne zature negde zahtev za izdavanje saglasnosti). Oni su jači od države.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA