KRITIČNA SITUACIJA U KRAGUJEVCU: Četiri osobe na veštačkim plućima zbog gripa!

U Kragujevcu je hospitalizovano sedmoro pacijenata koji su oboleli od A H1N1, a najugroženiji su smešteni na intenzivnu negu zbog problema sa disajnim organima

  • 3

Četiri pacijenata od ukupno sedmoro koji su oboleli od gripa tipa A H1N1 trenutno su životno ugroženi i dišu pomoću veštačkih pluća na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Kragujevac.

- Kod ovi osoba srednje dobi zdravstveno stanje je teško zbog respiratorne insuficijencije, to jest slabosti disajnih organa. Zato se nalaze na respiratorima na jedinici intezivne nege - rekla je Olgica Gajović, direktorka Klinike za infektivne bolesti KC Kragujevac za beogradski medije.

Epidemiolozi napominju da je glavni problem to što se ljudi nisu vakcinisali na vreme.

- Cepivo u sebi sadrži soj virusa A H1N1. Sada ti pacijenti nemaju antitela i svaki blagi grip dobijen od ukućana, u školi ili na radnom mestu može da napravi ozbiljne komplikacije. Virus gripa traje od decembra do marta, tako da bi u ovom periodu trebalo biti dodatno oprezan - navodi epidemiolog dr Radmilo Petrović za beogradske medije.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Iz Ministarstva zdravlja poručuju da epidemija gripa još nije zvanično proglašena na teritoriji čitave zemlje.

- Ministarstvo zasad nije zabranilo posete u bolnicama. Zdravstvene ustanove koje su to uradile donele su odluku na osnovu sopstvenih procena - navode iz ovog ministarstva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragana

    2. mart 2015 | 07:46

    U Kragujevcu je situacija tragicna i sa i bez gripa.

  • S.C.

    2. mart 2015 | 06:35

    Treba jer u Kragujevcu bas na tom odeljenju je katastrofa. Majka mi je lezala na tom odeljenju u kakvom je stanju usla u bolnicu a u kakvom izasla.Pogotovu sa Dr Ljiljom

  • Max

    2. mart 2015 | 11:10

    Pitam se dokle ce ici ta njihova domisljatost i pakost ne bi li na bilo koji moguci nacin ubedili ljude da se bodu sa tim njihovim "bojevim" vakcinama....Ko god da umre, nabedjivace da se to desilo jer nije primio vakcinu....Prokleti trgovci zivotima....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA