CRKVE DOBILE MILIJARDU IZ BUDŽETA: Najviše para za SPC, šta mislite ko je na drugom mestu?

Ovaj okvirni budžet je uvećan u odnosu na prošlu godinu, a svaka crkva dobija onoliko novca koliko vernika ima

  • 37

Za crkve i verske zajednice ove godine je iz budžeta izdvojeno oko milijardu i 23 miliona dinara, nešto više nego prethodne godine, a već naredne taj iznos će biti za 30 odsto niži, rekao je danas Tanjugu direktor Uprave za saradnju sa crkvama i veskim zajednicama Mileta Radojević.

- Taj okvirni budžet za ovu godinu je uvećan u odnosu na prošlu jer su postojali određeni dugovi vezani za penzisko - invalidsko i zdravstveno osiguranje prema sveštenstvu i verskim službenicima - precizan je Radojević.

Inače, verske zajednice u Srbiji pojedinačno od odobrenog budžetskog iznosa dobijaju sredstva srazmerno broju vernika koji joj pripadaju, naveo je on.

Zna se, dodao je, da SPC ima 84,7 odsto pripadnika u narodu, a taj procenat se određuje na osnovu popisa stanovništva.

Rimokatoličkoj crkvi, kao drugoj po veličini u Srbiji, pripada oko pet odsto građana, a Islamskoj zajednici nešto više od tri odsto, iako su, kako kaže, ti podaci diskutabilni, jer se mnogi građani na jugu Srbije, prilikom poslednjeg popisa, nisu izjašnjavali o verskoj pripadnosti.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Da li se sredstva koriste po zakonu, to kontroliše Državna revizorska institucija, a Radojević tvrdi da takvih problema do sada nije bilo.

Poreske obaveze crkava i verskih zajednica nisu u domenu rada vladine Uprave, kaže Radojević i dodaje da ima saznanja i da veruje da Crkva plaća gradske takse i obavezne poreze, osim na imovinu koja čini bogoslužbeni prostor.

- Ne znam sigurno kako se verski objekti tretiraju i lično mislim da se na njih i ne plaća porez i da ga ne bi trebalo ni plaćati - izričit je Radojević.

Ocenjujući da je religiozni odnos ljudi prema državi i crkvi značajan i za život i rad države, on ističe da se od ukupnog broja građana samo tri odsto njih nije izjasnilo da pripadaju nekoj vrskoj zajednici.

- Birači koji biraju vlast u državi su ujedno i pripadnici crkava i verskih zajednica i ta povezanost kroz biračko telo upućuje na to da saradnja crkve i države treba da bude dobra, značajna i jaka, da bude u interesu jednih i drugih - zaključio je Radojević.

( Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A

    2. mart 2015 | 12:00

    crkva ne sme da se finansira iz budžeta. To znaci da je instrument drzave.

  • M.K

    2. mart 2015 | 12:18

    Sramota!Toliko bolesne dece...

  • Dosije X

    2. mart 2015 | 12:12

    Tako je ... Posaljite svestenike I na more recimo na jedno dva meseca I pojacajte im plate.Za razliku od zdravstvenih radnika oni rade jedan vrlo odgovoran POSAO

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA