PANIKA: Smrtonosna bakterija "pobegla" iz laboratorije!

Iz veoma dobro obezbeđene laboratorije u Nacionalnom centru za istraživanje primata u Tulejnu u Luizijani, pobegla je smrtonosna bakterija koja je već zarazila dva majmuna kojima preti eutanazija, ali i jednu federalnu inspektorku

  • 20

U Luizijani je u toku istraga o tome kako je jedna opasna, često smrtonosna bakterija uspela da "pobegne" iz veoma dobro obezbeđene naučne laboratorije u Nacionalnom centru za istraživanje primata u Tulejnu.

Radi se o bakteriji "burkholderia pseudomallei", koja se najčešće može naći u Jugoistočnoj Aziji i na severu Australije, prenosi Agencija AFP.

Ovom bakterijom mogu se zaraziti ljudi i životinje kroz kontakt sa kontaminiranim zemljištem i vodom, a klasifikovana je kao potencijalni agens biološkog terorizma.

Bakterija je najverovatnije pobegla iz laboratorije pomenute ustanove, koja je radila na razvoju vakcine protiv nje, u novembru prošle godine ili još ranije.

Zvaničnici tvrde da patogen nije otkriven na zemljištu Centra, iako su od njega obolela četiri rezus majmuna držana u kavezima na otvorenom, od kojih su dva podvrgnuta eutanaziji.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

I jedna federalna inspektorka koja je posetila Centar u Tulejnu je nakon toga obolela, ali se ističe da je moguće da se ona pomenutom bakterijom zarazila na nekom drugom mestu, budući da dosta putuje po svetu.

U saopštenju Centra se napominje kako se "ne zna da postoji bilo kakva pretnju stanovništvu" od odbegle bakterije, kao i da trenutno nema ni obolelih ljudi, ni primata.

Ipak, ono što veoma brine je to što Centar nije u stanju da utvrdi kako je opasna bakterija mogla da pobegne iz laboratorije, ističe Ričard Ebrajt, ekspert za biološku bezbednost sa Univerziteta Ratgers u Nju Džersiju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA