TITO JE BIO VASPITAČ, JUGOSLAVIJA OBDANIŠTE: Šta je još Nele Karajlić rekao o Josipu Brozu

- Koliko je bio svestan činjenice da iza sebe ostavlja pakao, verovatno nikada nećemo saznati. Međutim, raduje me što njegov mit polako jenjava, da se s mnogo manjim intenzitetom ukrštaju koplja između onih koji ga obožavaju i onih koji ga mrze - kaže bivši pevač Zabranjenog pušenja

  • 13

Nele Karajlić, koji je davno na koncertu provocirao celu Jugoslaviju povikom "Crko maršal", izjavio je da je "teško da ima neku nostalgiju prema Titu".

- O njemu sam dosta toga rekao u svojoj knjizi, koja doživljava, za manje od godinu dana, svoje 600. izdanje. Napisao sam da ako je Jugoslavija bila obdanište, Tito je bio njen vaspitač. Koliko je bio svestan činjenice da iza sebe ostavlja pakao, verovatno nikada nećemo saznati. Međutim, raduje me što njegov mit polako jenjava, da se sa mnogo manjim intenzitetom ukrštaju koplja između onih koji ga obožavaju i onih koji ga mrze, tako da ćemo u doglednoj budućnosti imati prilike konačno da pročitamo ozbiljnu, nezavisnu i emocijama rasterećenu studiju o, bez sumnje, najzagonetnijoj ličnosti dvadesetog veka - izjavio je Karajlić za Politiku.

Karajlić je takođe izjavio da ćemo možda konačno saznati gde je i kad rođen, koliko je godina imao kad je umro, da li je bio Rus, Hrvat, Poljak ili Jevrejin i da li je bio samo jedna osoba ili više njih.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

- Teško da bih mogao da ga poželim ponovo kao vođu, ali ne bi nam bilo loše da se iz ovog kazneno-popravnog doma u kome smo više od trideset godina, barem samo na tren, vratimo nazad u obdanište. U tom Titovom obdaništu bila je puštena mala dizna kroz koju smo glumili veliki svet svirajući rok muziku. Sama činjenica da je partija dozvolila da se svira bila je dovoljna da, u zemlji talentovanih ljudi, procveta hiljadu cvetova. Mi smo bili zaluđeni rok muzikom, ona je za nas praktično bila neka vrsta religije. Sećanje na to lepo, mladalačko doba čini moju knjigu privlačnom i za one koji su ga proživeli, ali i za one koji su o njemu samo slušali - dodao je on za Politiku.

(Telegraf.rs / Izvor: Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • trebevic

    4. mart 2015 | 12:40

    Kaze se Nele Karajlicu ovako.Pravicemo mi njega od blata.

  • Dino Dvorni

    4. mart 2015 | 13:44

    Kako je propao frajer,to je čudo jedno... Nema nikakve inspiracije, ni za muziku ni za humor, pa mu sad preostalo da na bilo koji način dospije u medije.. Stanija broj dva.. Ona je bar dobra riba.

  • SAVA

    4. mart 2015 | 12:55

    Dragi moj Nele, po tvojoj filozofiji, tebi bi vise pasao Hitler ili Enver Hodza kao vladar. Da pada interes za Broza, to se grdo varas, tebi ova lopovska vremena ako pasu ima nas kojima sigurno nepasu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA