TO SU MUŠKARCI: Avganistanci u burkama marširali braneći prava žena (FOTO)

Muškarci su marširali obučeni u svetlo plave burke koje su u potpunosti prekrivale njihova tela, od glave do patika i čizama. Nekoliko njih je izjavilo da su se osećali kao "u zatvoru" dok su ih nosili

  • 4

Grupa Avganistanaca marširala je kroz Kabul obučena od glave do pete u burke, koje širom sveta predstavljaju simbol potčinjavanja žena, kako bi skrenuli pažnju na ženska prava, prenela je agencija Rojters.

Muškarci su marširali obučeni u svetlo plave burke koje su u potpunosti prekrivale njihova tela, od glave do patika i čizama.

Demonstranti, koji su povezani sa grupom "Avganistanski mirovni volonteri", saopštili su da su protestnu šetnju organizovali uoči Međunarodnog dana žena, 8. marta.

- Naše vlasti će Dan žena slaviti u velikim hotelima, ali mi smo želeli da ga obeležimo na ulicama - kaže aktivista Basir (29), dodajući da je jedan od najboljih načina da se razume kako se žene osećaju - obući burku i šetati u njoj ulicama.

Burka prekriva celo telo, sa otvorom kroz koji žene mogu da vide.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Iako su simbol načina na koji su žene tretirane u vreme talibanskog režima, u mnogim delovima Avganistana i dalje se koriste, podseća britanska agencija.

Tokom svoje vladavine 1990-ih, talibani su prisiljavali žene da nose burke u javnosti. U Avganistanu i među njegovim saveznicima raste zabrinutost da su prava žena, stečena posle pada talibanskog režima 2001., ugrožena.

U maršu je učestvovalo oko 20 muškaraca, koji su nosili transparente na kojima je pisalo: "Jednakost"'' i "Nemojte govoriti ženi šta treba da nosi"'', a reakcije su bile različite.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Saobraćajni policajac Džaved Hajdari (24) bio je blago iznerviran.

- Koja je poenta ovoga? Sve žene u mojoj porodici nose burke i ne bih im dopustio da izađu na ulicu bez njih - rekao je Hajdari.

Nekoliko muškaraca je izjavilo da su se osećali kao "u zatvoru" dok su nosili burke.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Neki prolaznici su zastali i posmatrali marš, smejući se i dobacujući. Jedni su bili zbunjeni, dok su drugi komentarisali da ženska prava ohrabruju prostituciju, a zbunjene su bile i neke prolaznice.

- Nije nam potrebno da neko brani naša prava - kaže Medina Ali, 16-godišnjakinja sa crnim velom koji joj je otkrivao samo oči.

- Ovo je strani projekat čija je svrha da se stvori loša slika o burki i Avganistanu. Cilj im je da se mi, koje pokrivamo lice, osećamo loše - smatra ona.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Bibi Gul (60), koja je nosila burku, kaže kako joj sin i muž govore da treba da je skine.

- Ali ja sam navikla da je nosim i nosim je već 35 godina - objasnila je Gul.

U izveštaju Ujedinjenih nacija iz 2013. godine navodi se da se mnogi slučajevi nasilja nad ženama ne prijavljuju, naročito u ruralnim oblastima, zaključuje britanska agencija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA