IDE IZ RUSIJE? Snouden zatražio azil u Švajcarskoj

Edvard Snouden je izrazio nadu da bi Švajcarska kao politički neutralna zemlja mogla da mu izađe u susret i odobri mu azil, istovremeno hvaleći tamošnje multikulturne razlike i nivo ljudskih prava

  • 10

Bivši američki obaveštajac Edvard Snouden uputio je juče javni apel švajcarskim vlastima da mu odobre azil, jer bi, kako je naveo, želeo da se vrati u tu zemlju u kojoj je nekada živeo kao tajni agent CIA.

 

- Voleo bih da se vratim u Švajcarsku, neke od mojih najlepših uspomena su vezane za Ženevu. To je divno mesto - rekao je Snouden putem video linka iz Moskve u obraćanju publici koja je na filmskom festivalu u Ženevi pratila projekciju dokumentarnog filma “Sitizenfor” koji je snimljen o njemu, prenela je agencija Rojters.

 

On je izrazio nadu da bi Švajcarska kao politički neutralna zemlja mogla da mu izađe u susret i odobri mu azil, istovremeno hvaleći tamošnje multikulturne razlike i nivo ljudskih prava.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Snouden je kazao da je u 21 evropskoj zemlji zatražio azil, nakon što su SAD poništile njegov pasoš i pošto je odustao od preseljenja u Ekvador.

 

Snouden se nalazi u Rusiji gde je dobio azil posle objavljivanja poverljivih dokaza da je američka Nacionalna služba bezbednosti, gde je bio zaposlen, špijunirala građane i države širom sveta.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA