PREMIJER TURSKE: Isto je da li se rukujete sa Hitlerom ili Miloševićem, Karadžićem, Sadamom ili Asadom!

Davutoglu je povukao paralele između sirijskog lidera i nacističkog vođe Hitlera, pokojnog srpskog predsednika Slobodana Miloševića, bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića i svrgnutog iračkog diktatora Sadama Huseina

  • 32

Turski premijer Ahmet Davutoglu odbacio je danas predloge da bi trebalo održati razgovore sa sirijskim predsednikom Bašarom al-Asadom, ocenjujući da to ne bi bilo ništa drugačije od rukovanja sa Adolfom Hitlerom, Slobodanom Miloševićem, Radovanom Karadžićem ili Sadamom Huseinom.

ZAŠTO VIŠE NIKO NE PRIČA O SIRIJI? Nekoliko miliona izbeglica, zemlja razorena, rat ulazi u petu godinu (FOTO)

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je u intervjuu tokom vikenda da će Vašington naposletku morati da razgovara sa Asadom, ukoliko se želi mir, što je naišlo na žestoko reagovanje Ankare, koja je saopštila da sa Asadom nema o čemu da se pregovara.

- Ukoliko sednete i rukujete se sa Asadom posle svih tih masakara i uprkos hemijskom oružju koje ste vi (SAD) proglasili za crvenu liniju, onda vaša ruka nikada neće biti izbrisana iz istorije - rekao je Davutoglu obraćajući se poslanicima svoje vladajuće stranke Pravde i razvoja (AKP) u parlamentu.

FOTO TANJUG / FILIP KRAINČANIĆ / FOTO TANJUG / FILIP KRAINČANIĆ /

Davutoglu je povukao paralele između sirijskog lidera i nacističkog vođe Hitlera, pokojnog srpskog predsednika Slobodana Miloševića, bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića i svrgnutog iračkog diktatora Sadama Huseina, preneo je AFP.

- Nema razlike rukovati se sa Hitlerom ili Miloševićem, Radovanom Karadžićem, Sadamom ili Asadom - kazao je Davutoglu.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki pokušala je u ponedeljak da pojasni Kerijev stav, izjavivši da Asad nikada neće biti deo mirovnih pregovora.

- Pozdravljamo taj demant - naveo je Davutoglu.

Turska, bivši saveznik Asada, prekinula je veze sa Damaskom nakon izbijanja građanskog rata u Siriji 2011. i podržala pobunu protiv režima u Damasku. Ankara je u više navrata pozivala na uklanjanje Asada sa vlasti.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bum

    17. mart 2015 | 15:38

    A genocid nad Armencima ste zaboravili!!!

  • Lola

    17. mart 2015 | 15:51

    odgovora za ovakve tupane ,,Ulice gdje su turske ambasade ili bilo koja predstavnistva dati imena Ratka Mladica Radovanova i Slobina...

  • Alex83

    17. mart 2015 | 19:07

    Milion pobijenih Jermena i Kurda...aaa To je po vasem uredu... E osmanlije,osmanlije...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA