Evo šta vam je sve potrebno da biste u Srbiji dobili dozvolu za oružje

Zvanična statistika govori da se svega pet do deset odsto krivičnih i prekršajnih dela u našoj zemlji počini oružjem koje je u legalnom posedu, a prema nekim procenama trenutno ima između 200.000 i 900.000 komada ilegalnog oružja

  • 11

Pitanje da li je u Srbiji lako doći do oružja i kakva je procedura za dobijanje dozvole postavi se uvek kada se dogodi neka tragedija. U poslednje vreme sve više se događaju ubistva na ulicama i javnim mestima, i nameće se pitanje zašto su građani naoružani.

Da li su oni zaista zabrinuti za svoju bezbednost ili nose oružje "za svaki slučaj" razmatra se tek kad se dogodi neki incident.

U Srbiji se ne puca samo na slavama, svadbama i kad se rodi sin. Oružje se poteže na svakom mestu. I to ne samo ono za "te prilike" nego i duge cevi, pa čak i bombe, automati svih vrsta, eksploziv, snajperi. Ubija se i iz oružja za koje počinioci imaju uredne dozvole, ali do tragedija, najčešće, dolazi iz oružja u ilegalnom posedu.

Zvanična statistika govori da se svega pet do deset odsto krivičnih i prekršajnih dela u našoj zemlji počini oružjem koje je u legalnom posedu.

Neki analitičari kažu da se deset puta više gine u saobraćajnim nesrećama nego što se dešavaju ubistva iz svih vrsta naoružanja. Statistički gledano i jeste tako, ali retke su situacije kada je neko namerno nekoga usmrtio u saobraćajnom udesu. Češće su situacije kada se vatreno oružje koristi s jasnom namerom - da se nekome oduzme život.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Odobrenje za nabavljanje oružja se izdaje građanima koji su punoletni, poslovno sposobni, obučeni za rukovanje oružjem, koji nisu osuđivani za krivična dela sa elementom nasilja, niti se protiv njih vodi krivični postupak po službenoj dužnosti, nisu kažnjavani za prekršaje iz Zakona o oružju i municiji i Zakona o javnom redu i miru, niti se protiv njih vodi postupak za ove prekršaje. Osim toga, utvrđuje se da li bi izdavanjem odobrenja bila ugrožena sigurnost drugih ljudi, odnosno javni red i mir.

Zabranjeno je nošenje oružja bez posebne dozvole. Dozvolu za nošenje oružja mogu dobiti građani koji u postupku dokažu da za to postoje izuzetno opravdani razlozi bezbednosti. Oružje se može prenositi bez posebne dozvole, ukoliko je rasklopljeno i odvojeno od municije.

U Srbiji prema procenama ima između 200.000 i 900.000 komada ilegalnog oružja.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Fizička lica podnose lično zahtev za izdavanje odobrenja za nabavku oružja u policijskoj stanici na čijoj teritoriji podnosilac zahteva ima prebivalište, pri čemu je neophodno priložiti sledeća dokumenta:

- važeću ličnu kartu;

-uverenje od suda da se protiv lica ne vodi krivični postupak;

- uverenje o obuci u rukovanju vatrenim oružjem, za oružje za koje se podnosi zahtev za nabavku (nije potrebno ako se podnosi zahtev za vazdušno ili tetivno oružje, za sledeću kategoriju lica: službena lica ministarstva nadležnog za unutrašnje poslove, penzionisani radnici ovog svojstva, aktivna i penzionisana vojna lica i rezervni oficiri)

- dokaz o uplaćenoj taksi

(J. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Carapan Goran

    24. maj 2015 | 10:54

    Ne ubija oruzije vec covek ! Ja sam licno ljubitelj oruzija i licno ga ne nosim nikad sa sobom ! Ali i nepostoji zakon koji bih me natero da ga se odreknem ! A ako neko odluci da nekom oduzme zivot oruzije je stvarno nebitno to moze nozom sekirom kamenom idt itd ,zato treba raditi na kulturi pocet od vrtica i osnovne skole pa do saobracaja i politicara tek ondak mozemo da ocekujemo sigurnost .

  • strvarno?

    24. maj 2015 | 23:47

    Definitivno sam protiv posedovanja oruzja. Zabranio bih u celom svetu. A lovac ljubitelj moze lukom i strelom da lovi.

  • Procitaj, koristice ti...

    24. maj 2015 | 11:07

    Ne ubija oruzje ljude, LJUDI UBIJAJU LJUDE.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA