STIGLO REŠENJE ZA KREDITE U ŠVAJCARCIMA: Evo kako će vam rate biti niže!

Onima kojima je ostalo da otplate 50.000 franaka, mesečna rata biće manja za 34 evra. Pogledajte kako

  • 2

Pojedine banke spremne su da zaduženima u "švajcarcima" ponude da prebace svoje stambene kredite iz franka u evre uz kamatu nižu i od tri odsto.

To je ispod minimuma koji je odredila Narodna banka Srbije, prenose "Večernje novosti". U Sosijete ženeral banci su, međutim, odlučili da ponude i manju kamatu od ove kako bi olakšali otplatu stambenih kredita u švajcarskoj valuti.

Uskoro olakšice za kredite u švajcarcima

Na primer, ako se klijent odluči da pređe na evre, a ima ostatak duga za stambeni kredit od 50.000 franaka, čija trenutna rata iznosi 284 "švajcarca" odnosno 270 evra, ima mogućnost da snizi ratu na 236 evra, što je u nivou njegove rate pre rasta švajcarske valute u januaru.

POBEDIO BANKU: Beograđanin dobio sudski spor oko kredita u "švajcarcima"!

Kamata za stambene kredite u evrima trenutno iznosi od 3,80 do 5,50 odsto na godišnjem nivou. Građani koji su prethodnih godina uzeli stambene zajmove u ovoj valuti plaćaju znatno niže kamate od sadašnjih, jer od 2008. godine sa izbijanjem krize drastično je pao euribor - kamata od koje zavisi cena stambenih zajmova.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kamata, dakle, jeste manja od tri odsto, ali treba znati da zavisi od slučaja do slučaja, jer nisu svi potpisivali iste ugovore. Sosijete ženeral banka nije odobravala stambene kredite u francima, ali je preuzimanjem KBC banke na sebe preuzela i ove zajmove.

Olakšice su najavile i grčke banke koje su plasirale najviše kredita u "švajcarcima". Prema njihovim najavama, olakšice će takođe biti bar onakve kakve je propisala NBS ili čak povoljnije.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    27. mart 2015 | 14:06

    Propisano ili ne banke nisu postupile po zakonu ... to se zove kriminalno delo zbog kog je mnogo ljudi izgubilo stan , porodicu , zivot. Ko ce da plati zgubljene zivote i kolika je kamata na zivot? Hoce li neki bankar u zatvor ?

  • Cistka

    27. mart 2015 | 14:33

    Da li vi znate da je kamata od 3%izuzetno visoka za svajcarca,ako se ima u vidu da je libor u minusu,ne znam nikoga ko ima kredit sa preko 3 odsto kamatnom stopom banke. Jos jedan pokusaj banaka ,a posebno NBS ,koja nema snage da se odupre bankarskom lobiju i stavi tacku na kredite u chf vracanjem na nivo kada su ti krediti uistinu i uzeti. Sve ove mere imaju za cilj bacanje prasine u oci duznicima i javnosti,a jedina mera se nigde ne pominje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA