PANK PRE PANKA: Marko Brecelj u Šapcu (FOTO) (VIDEO)

Kao performer kroz "Društvo prijatelja umerenog napretka" Marko Brecelj se već 25 godina bavi mekim terorizmom, serijom performansa s ciljem “nenasilne demontaže kapitalizma”. Performansi nekada mogu biti i opasni po njega

  • 5

Nevladina organizacija Udruženje Svetlost iz Šapca sa ponosom predstavlja PANK PRE PANKA.

 

Šabac će imati priliku da vidi i čuje jednog od retkih preostalih rok end rol dinosaurusa sa prostora ex SFRJ.

 

- Nastup u našem gradu Performirana multimedijska koncertna agitka "Cocktail i samospjevi" se kuva već dugo vremena, još pre nekoliko godina kada sam opoznao Marka Brecelja u Kopru u njegovom Multimedijalnom omladinskom centru rodila se ideja da on poseti naš grad u kojem nikada nije bio- priča Darko Pavlović, umetnički direktor i producent Udruženja i dodaje,

 

- Sada su se karte poklopile i njegov dolazak je izvestan. Moj kontakt bi iskreno ostao samo poznanstvo da šabačka firma Uniplast nije prepoznala potrebu da mecenatski pomogne razvijanje kulturne scene u Šapcu.

 

Foto: Promo/Udruženje Građana Svetlost

Foto: Promo/Udruženje Građana Svetlost

 

Smrt je granica svega, pa i šale, kaže Marko Brecelj, slovenački kantautor, performer i društveni aktivist.

 

Rođen je u Sarajevu 1951. a godinu i po kasnije majka učiteljica i otac nastavnik fizike, sele se u Maribor. Postao je student geologije jer mu je bila romantična pomisao da šeta planinama. Nakon svog prvog benda “Belih crnaca” počeo da svira violinu sa bendom “Krik”, a na festival u Subotici 1974. otišao je sam. A zatim počinje priča oko Buldožera jednog od najznačajnih rok pojava u SFRJ.

 

Sada kao performer kroz "Društvo prijatelja umerenog napretka" 25 godina bavi se mekim terorizmom, serijom performansa sa ciljem “nenasilne demontaže kapitalizma”, među kojima je i “kidnapovanje” grupe američkih marinaca u Kopru, da bi im objasnio da Sloveniji nije potrebna njihova pomoć, umotavanje zvona crkve da ih “utiša”...

 

Performansi nekada mogu biti i opasni po njega.

Za Brecelja se može reći da je bio pank pre panka.

 

Pavlović se osvrnuo i na trenutno stanje kulture u "unutrašnjosti".

 

- Potreba za kulturnom decentralizacijom je nikada prisutnija. U dobu koje živimo građanin je izgubio osećaj za estetiku, kulturni sadržaji su udaljeni od njega i on biva zanesen, poveden na lake sadržaje koji nakon duge konzumacije postaju svakodnevica.

 

Foto: Promo/Udruženje Građana Svetlost

Foto: Promo/Udruženje Građana Svetlost

 

Problem gradova u unutrašnjosti je koncentrisanje kvaliteta na veliki centar kao što je Beograd a zatim u tim sredinama ostaju ustaljeni i dakako populistički programi koji su daleko od šoka, golicanja mašte publike koja bi ih podstakla na razmišljanje i podigla apetit za nečim novim.

 

Pavlović je dodao da nastup Marka Brecelja u Šapcu možemo posmatrati kao jedan od iskoraka.

 

- Neću da kažem da je to samo bljesak jer udruženje ispred kojeg govori radi više od deset godina predstavlajući svojevrstan inkubator mladima koji se ne mire sa činjenicom da borba za kvalitetniji život nema smisla - zaključio je Pavlović.

 

 

Produkcija ovog događaja je delo Udruženja Svetlost  i Uniplast Serbia, a pomognuto ustupanjem prostora Kud Abrašević Šabac Serbia.

 

Plakat je nacrtao naš drugar i već poznati strip crtač Boris Stanić.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • топлистанадреалиста

    27. mart 2015 | 14:59

    Блуз- гњуз......легенда, цар и сада исте секунде мјењам цд, нисам иx слушао "сто година" ;) ......уууууу мооојоој душиии има мјеста за свеее. :D

  • Ana

    27. mart 2015 | 18:59

    Iako u godinama imam staža:-), pratim šta se događa u gradu. Prijatno sam iznenađena videvši da Udruženje Svetlost stoji iza ovog događaja. Momci i devojke iz ovog udruženja godinama čine da Šabac ima šmek ozbiljnog grada, koliko vidim imaju kontakte jer su radili su izložbu Aleksandra Zografa, crtali murale sa nekom divnom decom iz evrope i što je najbitnije znaju da ih iskoriste. Nisam nikada po kuloarima gradskim naletela na nekog ko je ružno govorio o njima. Volela bi i da najzad lokalna uprava prepozna (a sigurna sam da znaju za njih, samo se oni politički ne određuju) i pruži im poverenje i finansijska sredstva za rad.

  • NekoIzMase

    27. mart 2015 | 16:57

    Darulja mega care, da nema tebe bila bi Šabaja bez ... Znamo šta je odneo čika Paja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA