POROŠENKO: "Neću dopustiti oligarsima da seju haos"

Ukrajinski predsednik, Petro Porošenko, izjavio je da neće dozvoliti oligarsima da seju haos u toj zemlji: "Dok sam ja predsednik, neću dozvoliti konflikte u središtu vlasti"

  • 9

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je da neće dozvoliti oligarsima da seju haos, pošto je guverner ključnog industrijskog regiona Dnjepropetrovska Igor Kolomojski podneo ostavku, posle sukoba oko državne naftne kompanije.

 

Milijarder Igor Kolomojski je nerado ponudio da podnese ostavku kao guverner, posle spora oko kontrole najveće drzavne naftne kompanije, koji se završio upadom naoružanih ljudi u kancelarije dve državne naftne firme, prenosi AFP.

 

- Dok sam ja predsednik, neću dozvoliti konflikte u središtu vlasti - rekao je Porošenko za privatni ICTV kanal.

 

- Moj glavni prioritet je borba protiv oligarha i neću dozvoliti haos ni u Kijevu, ni u drugim gradovima - kazao je on.

 

Bankarski tajkun Kolomojski je imenovan na funkciju guvernera, pošto je svrgnut predsednik Ukrajine Viktor Janukovič prošle godine.

 

Foto: AP/Tanjug/Efrem Lukatsky

Foto: AP/Tanjug/Efrem Lukatsky

 

On je finansirao snažnu grupu dobrovoljačke milicije koja je odigrala vodeću ulogu u borbi protiv naoružanih proruskih aktivista na istoku zemlje.

 

Stručnjaci veruju da Kolomojski nije dobrovoljno podneo ostavku, već da je to Porošenkova odluka. Presednik, koji je i sam milijarder, nalazi se pod pritiskom Međunarodnog monetarnog fonda, koji je odobrio 17,5 milijardi dolara pomoći za ukrajinsku ratom uništenu ekonomiju, da "očisti" državnu politiku. naveo je AFP.

 

Kraj mandata Kolomojskog je došao, pošto se sumnja da su se naoružani ljudi, koji rade za njega, zabarikadirali u sedištu energetske kompanije Ukrnaf i njene podružnice, pre nego što su ga posle dva dana mirno napustili.

 

Grupa Kolomojski je vlasnik 43 odsto Ukrnafta. Demonstracija sile, usledila je po donošenju zakona u parlamentu koji je povećao državnu kontrolu u javnim preduzećima i time zapravo oslabio kontrolu Kolomojskog na naftnom kompanijom.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Еуклид

    29. mart 2015 | 07:50

    Подсети ме Порошенко на један лик из вица. Муж кога је кињила жена свакодневно,папучић,једног дана пожали се мами. Она му рече да мора да промени плочу,да удари шаком о сто и да заузме чврст став да не може више тако да се понаша. Оде кући,жена поче да га грди,јел био на пијаци,јел почистио,избацио смеће...Устаде он са столице,нарогуши се,удари шаком о сто,жена сва зачуђена,а он ће њој; где је та канта. Баш је Порошенко особа којој ће други да се повинују. Пре ће бити обратно.

  • Sergej Danilovič

    29. mart 2015 | 08:11

    POSLASTIČAR PA TO NEĆE MOĆI.NE MOŽE HAOS BITI DVA PUTA ZASIJAN.TO STE TI I BOKSER VEĆ URADILI PO INSTRUKCIJAMA ZAPADA.TREBALO BI DA SE STIDIŠ AKO IMAŠ STIDA.

  • XXII Brigada

    29. mart 2015 | 11:02

    Sve milijarderi koji su "pošteno" stekli te milijarde,i sad se bore preko jadnog naroda da umnože još milijardi,prokleti novac.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA