PUTIN NAPRAVIO PRVU GREŠKU? Da li je Kremlj javno priznao da ruska vojska ratuje u Ukrajini?

Putin je u sredu dodelio počasnu titulu "Garde" dvema padobranskim brigadama i Puku za komunikacije za herojstvo iskazano u "oružanoj borbi" kao i za dostignuća u miru, navodi se u predsedničkom dekretu. Analitičari smatraju da je takva formulacija neobična pošto Rusija zvanično nije uključena ni u jedan oružani sukob

  • 23

Ruski predsednik Vladimir Putin odlikovao je nekoliko vojnih jedinica počasnim titulama koja su se dodeljivala za herojska dela u Drugom svetskom ratu, što su neki analitičari ocenili kao prećutno priznavanje mešanja ruske vojske u ukrajinsku krizu.

Iz Kremlja je saopšteno da odlikovanja "nisu ni u kakvoj vezi sa događajima u Ukrajini", izvestili su ruski mediji.

Putin je u sredu dodelio počasnu titulu "Garde" dvema padobranskim brigadama i Puku za komunikacije za herojstvo iskazano u "oružanoj borbi" kao i za dostignuća u miru, navodi se u predsedničkom dekretu koji je prenela agencija Intefaks. Analitičari smatraju da je takva formulacija neobična pošto Rusija zvanično nije uključena ni u jedan oružani sukob, navodi AFP.

Titula "Garde" dodeljivala se za vreme staljinističkog režima sovjetskim vojnicima koji su pokazili izuzetnu hrabrost u borbi. Odlikovanja su usledila u jeku kritika Zapada da se ruski padobranci bore rame uz rame sa proruskim snagama na istoku Ukrajine.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov odbacio je bilo kakvu vezu između odlikovanja i tekuće krize u Ukrajini.

- Mi znamo da ruske oružane snage, regularne jedinice, nisu imale i nemaju nikakvog učešća u tim događajima - naveo je Peskov.

Dok Moskva priznaje da neki od njenih građana bore kao dobrovoljci u Ukrajini, u više navrata je demantovala tvrdnje da njeni vojnici deluju na ukrajinskoj teritoriji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Анти Антифа

    29. mart 2015 | 20:07

    Амерички и Нато војници су по целом свету.И да је руска војска у на фронту у Новорусији нема коме да се правда а најмање САД јер је њихово прошло.На крају руска војска ни у том случају није у Укранини него у Новорусији

  • Nesaenterijeri

    29. mart 2015 | 20:00

    Sta bre ima da se krije za rat u komsiluku. Zar su se ameri krili kada su upali dvadeset hiljada kilometra od svoje kuce, u Irak i sl. Niti je bilo icega u Iraku strasnog po njihovu bezbednost, niti je bila neka obespravljena manjina amerikanaca,jedino tudja nafta po koju su dosli u ime demokratije.

  • Grunf

    29. mart 2015 | 21:04

    J..e se njemu sta misli zapad

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA