SUKOB U HRVATSKOJ: Norveški ambasador opleo po novim ustašama, a onda mu stiglo pismo!

- Međutim, bez obzira na činjenicu Vašeg znanja ili neznanja, smatramo da ste dužni izvinjenje hrvatskom narodu, a naročito pojedincima i porodicama koje su trpele zlostavljanja, pa i ubistva, nekih antifašista - stoji u otvorenom pismu koji je Knezović uputio norveškom ambasadoru

  • 34

Predsednik "Porodične stranke" Mate Knezović poslao je norveškom ambasadoru u Hrvatskoj, Henriku Ofstadu, otvoreno pismo u kojem od diplomate traži da izrazi žaljenje jer je prisustvovao osnivačkoj skupštini Antifašističke lige.

Knezović je tom prilikom norveškom ambasadoru izređao niz "argumenata" protiv hrvatskih antifašista. U odgovoru na otvoreno pismo, Ofstad je Knezoviću, ali i ostatku desne političke scene objasnio da Norvežani na hrvatske partizane i antifašiste gledaju sasvim drugačije nego što bi oni želeli.

- Ovim putem izražavamo naše nade da ste bili u zabludi, jer niste znali karakter, ciljeve i dosadašnje delovanje antifašista, odnosno komunista koji zloupotrebljavaju časni naziv antifašista. Međutim, bez obzira na činjenicu Vašeg znanja ili neznanja, smatramo da ste dužni izvinjenje hrvatskom narodu, a naročito pojedincima i porodicama koje su trpele zlostavljanja, pa i ubistva, nekih antifašista. Izvinjenje ste dužni zbog iskazane podrške tom skupu, a naročito ste dužni izvinjenje žrtvama komunističkog terora, čije ideje i dela zastupaju tzv. antifašisti - piše Knezović.

Printskrin: HRT1 Printskrin: HRT1

U nastavku je Knezović norveškog ambasadora upozorio da je morao da zna kako se "radi o ljudima koji su bili pripadnici i sledbenici komunističke ideologije, prakse i dela, od kojih je hrvatski narod imao nebrojene žrtve".

Knezović je ambasadoru, takođe, izneo dezinformaciju koja se u Hrvatskoj ponavlja gotovo svakog dana, a prema kojoj je "Tito odgovoran za smrt oko milion ljudi, među kojima su najbrojniji Hrvati", kao i da se vođa antifašističkog otpora "smatra jednim od deset najvećih zločinaca dvadesetog veka".

- Iz Vašeg pisma stičem utisak da podcenjujete znanje koje diplomate imaju o zemljama u kojima služe, pa i kad je reč o mom znanju o Hrvatskoj. Uveravam Vas da sam prilično dobro upoznat sa istorijom regiona. Temeljno sam je proučavao proteklih dvadeset godina, a uz to sam deset godina u regionu i živeo. Poziv da prisustvujem na Osnivačkoj skupštini Antifašističke lige u Zagrebu 21. marta, prihvatio sam, ne samo otvorenih očiju, nego i zato što sam pozivom i mogućnošću da se obratim gostima bio počašćen. Norveška komunistička partija je legalna organizacija u mojoj zemlji u kojoj postoji tradicija podsticanja različitosti u političkim raspravama - odgovorio je ambasador Norveške Henrik Ofstad. U odgovoru on kaže i "Pretpostavljam da ste razumeli da se neću niti želim izviniti zbog odavanja počasti Vašim sunarodnicima koji su se tokom Drugog svetskog rata borili protiv nacizma. Umesto toga, iskoristiću ovu priliku da im se u ime norveškog naroda i u lično ime, od srca još jednom zahvalim".

Celu prepisku pogledajte ovde.

(Telegraf.rs / Izvor: lupiga.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bosko Buha

    30. mart 2015 | 17:17

    Ovaj ambasador mora znati..ko god u hrvatskoj ne podrzava ustastvo to jest fasizam , taj nije pozeljan.kaze ovaj tip..hrvati su imali puno zrtava od antifasista..tacno je ..da ste imali zrtava al MALO malo ste imali koliko ste ljudi u jasenovcu pobili pa i prije i poslije...

  • Sta reci vise

    30. mart 2015 | 17:29

    Ja sam mislio da smo mi kao drzava otisli u k...Ali kada vidim ove hrvate pomislim boze za nas jos ima nade.Ovi su totalno picoknuli.Totalno jedna ustaska i fasisticka drzava i to u punom jeku,da ne poveruje covek da to jos uvek postoji.

  • GORKI

    30. mart 2015 | 17:25

    HAHAHAHAHA. E OVO JE SMEŠNO.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA