PRAVA KRIZA: Odoše Kinezi zbog pada standarda!

Prema procenama Asocijacije kineskih privrednika, u Srbiji je u 2014. godini živelo oko 7.000 kineskih državljana, dok je njihov broj sada prepolovljen

  • 26

Broj Kineza u Srbiji duplo je manji u odnosu na prošlu godinu, jer odlaze zbog teške ekonomske situacije, izjavio je predsednik Asocijacije kineskih privrednika u Srbiji Guo Sijao.

Prema procenama Asocijacije kineskih privrednika, u Srbiji je u 2014. godini živelo oko 7.000 kineskih državljana, dok je njihov broj sada prepolovljen.

- Najviše kineskih državljana otišlo je iz Srbije tokom prošle godine i početkom ove - rekao je Guo Sijao za srpski ogranak globalne medijske kompanije Gbtimes.

Vlasnik firme "Shenex Industry and Trading Group", koja zakupljuje tržni centar u novobeogradskom bloku 70, Šen Hong, rekao je da u Srbiji trenutno živi oko 2.000 kineskih preduzetnika i da taj broj nastavlja da se smanjuje.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

On navodi da Kinezi napuštaju Srbiju pre svega zbog loše finansijske situacije, jer je zbog pada standarda smanjena i kupovna moć građana, a samim tim i promet. Na njihovo loše poslovanje, kaže Šen Hong, utiče i rast kineskog juana.

Primera radi, pre nekoliko godina za jedan evro u Kini se moglo kupiti 11 juana, a sada je za jedan evro potrebno 6,5 juana.

- To je uslovilo i pad zarade kineskih preduzetnika koji posluju na teritoriji Evrope, pa i u Srbiji, i to za više od 35 odsto - navodi Šen Hong.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • комуниста

    31. mart 2015 | 00:42

    Погрешио Тарабић. Неће жути завладати овим просторима. Једино ако није, јој немојте молим вас. Није ваљда мислио на демократску странку. О мој Боже. Путујте Кинези и нека вас срећа прати, а мени како буде . О Боже што сам тако проклет јуче трезан данас опет.

  • Postar

    31. mart 2015 | 07:32

    Koliko su nam oni pomogli da nam padne standard? Unistili su nam malu privredu i proizvodnju odece, obuce i plastike.

  • Nira

    31. mart 2015 | 08:27

    Neidu oni zbog krize vec zato sto je narod shvatio kakvog im je kvalitete roba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA