Hrvati najveće pijandure na Balkanu! Evo na kom mestu su Srbi

U Srbiji svaki stanovnik u proseku popije 11.2 litara alkohola godišnje, što je skoro četiri litra manje negu u odnosu na Hrvate, koji popiju i do 15.1 litar alkohola godišnje

  • 12

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, Hrvati su najviše skloni alkoholu na Balkanu i po glavi stanovnika godišnje popiju 15.1 litar alkohola. Srbi su na drugom mestu, a stanovnici Bosne i Hercegovine su na trećem mestu.

U Srbiji svaki stanovnik u proseku popije 11.2 litara alkohola godišnje, što je skoro četiri litra manje negu u odnosu na Hrvate, koji popiju i do 15.1 litar alkohola godišnje, pokazuju podaci SZO.

HRVATI NAJGORI U EVROPI: Čak 200.000 alkoholičara u "lijepoj njihovoj"

Međutim, ovi podaci da pijemo manje od Hrvata ne treba da nas ohrabre, budući da se u našoj zemlji poslednjih godina povećava upotreba alkohola.

- Količina alkohola po glavi stanovnika se u poslednjih godina povećala za čak 30 posto, pa smo sa nekadašnjih devet litara po glavi stanovnika sada došli do 11.2 litara. Generalno, na trojicu muškaraca koji piju, dolazi jedna žena. Priča je drastično drugačija kada govorimo o lečenim pacijentima, gde je odnos deset prema jedan - navodi za Naše novine prim. dr Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

MA DA LI JE MOGUĆE? Srbi su, posle Rusa, najpijanija nacija na svetu!

Prema nedavnom istraživanju, u Srbiji više od 70 odsto punoletnog stanovništva konzumira alkohol, a kada je reč o mladima, više od 40 odsto Srba od 16 godina se jednom ili više puta napilo, a čak 90 odsto njih je probalo alkohol.

Jedan od poražavajućih podataka jeste da je svaki deseti lečeni alkoholičar mlađi od 30 godina.

(Telegraf.rs / Izvor: Naše novine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA