REAGUJMO DOK NE BUDE KASNO: U Srbiji svake nedelje bude ubijena jedna žena

Ubistvo Žakline Kojić, koju je u Jagodini ubio suprug Stevan, sumnjajući da ga vara, je 15. slučaj rodno zasnovanog nasilja od početka ove godine!

  • 6

Statistika srpske crne hronike za nepuna 4 meseca izgleda ovako: svake nedelje po jeda žena bude ubijena od strane muškog člana porodice ili od strane njoj poznate osobe, a pretpostavlja se da je ovaj broj i veći jer nisu svi slučajevi femicida dospeli u medije.

 

Ubistvo Žakline Kojić, koju je u Jagodini ubio suprug Stevan, sumnjajući da ga vara, je 15. slučaj rodno zasnovanog nasilja od početka godine.

 

DECA BILA UMAZANA MAJČINOM KRVLJU: Novi jezivi detalji monstruoznog ubistva u Jagodini!

 

Prema rečima poverenice za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, ovo predstavlja alarm za hitnu reakciju i preduzimanje svih mera kako bi se ta strašna pojava zaustavila.

 

- I ovaj slučaj stravičnog ubistva potvrdio je da sistem zaštite od nasilja nad ženama nije delotvoran i da izostaje adekvatno i efikasno delovanje nadležnih organa. Zbog toga je potreban odlučan zaokret, a svi društveni akteri moraju postati najzad svesni svoje odgovornosti i svoje dužnosti u zaštiti bezbednosti i života žena, žrtava nasilja - upozorava Petrušićeva.

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

Sa stavom poverenice za zaštitu ravnopravnosti da u suzbijanju nasilja nad ženama veliku ulogu i odgovornost imaju mediji, kojima se neprestano, i čini se uzaludno, upućuju apeli i molbe da prestanu sa senzacionalističkim izveštavanjem i nedvosmisleno ukažu na uzroke rodno zasnovanog nasilja, slaže se i Mreža Žene protiv nasilja.

 

- Ponovo smo mogli da vidimo kako mediji mogu doprineti obnavljanju i ukorenjivanju predrasuda o muškom nasilju prema ženama. Naime, podržavanjem i isticanjem stava da je žena (nemoralna, promiskuitetna, prevarantkinja) otvara se prostor i publika navodi na stav da je ona svojim ponašanjem provocirala/izazvala/tražila nasilje i sugeriše se da može postojati opravdanje za nasilje. Nema opravdanja za nasilje! Za nasilje je u celosti i uvek odgovoran isključivo nasilnik - ističe ova organizacija.

 

(J.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milena

    19. april 2015 | 18:58

    Žene treba da se osnaže, da im se prestane govoriti da su manje vredne od muškaraca, da razvod nije sramota i da se ne stide prijaviti siledžiju muža. Problem bi tako bio upola manji.

  • Marinko

    20. april 2015 | 21:09

    Neka prepisu zakon os Americana ca pa niko ili skoro nikom nece naum pasti da vrsi naslijedili u porodici

  • Jovana

    20. april 2015 | 16:38

    Problem je kada nasilnika prijavljuješ...jednom,dvaput...triput....i kad se desi ubistvo-šta onda?????????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA