UDRUŽILI SE SRBI, HRVATI I SLOVENCI: I evo šta su ponudili svetu! (FOTO)

Hrvatsko-slovenačko-srpska koprodukcija reditelja Dalibora Matanića "Zvizdan" biće premijerno prikazana u zvaničnom programu 68. Kanskog filmskog festivala

  • 2

Film "Zvizdan", hrvatsko-slovenačko-srpska koprodukcija reditelja Dalibora Matanića, biće premijerno prikazan u zvaničnom programu ovogodišnjeg 68. Kanskog filmskog festivala (13-24. maj).

"Zvizdan" ("The High Sun") će biti prikazan u programu "Izvestan pogled" koji je deo oficijelnog programa filmskog festivala.

Predsednica žirija tog programa je glumica Izabela Roselini koja će tokom festivala uzeti učešće i u posebnoj ceremoniji kojom će Kanski festival odati počast njenoj majci, valikoj švedskoj i međunarodnoj glumici Ingrid Bergman.

Foto: Promo / Art&Popcorn Foto: Promo / Art&Popcorn

U filmu igra i naša glumica Mira Banjac, a ostvarenje je finansijski podržao Filmski centar Srbije.

Na vest o kanskoj selekciji, producent, inače filmski kritičar, Nenad Dukić je rekao:

Foto: Promo / Art&Popcorn Foto: Promo / Art&Popcorn

- Film na osoben način tretira kompleks srpsko-hrvatskog pitanja preko tri priče čije se radnje odvijaju '90-ih, 2000-ih godina i danas. Film smo snimali na lokacijama u Kninu i okolini. Međutim, film je tako dramaturški građen da sudbine tih mladih ljudi, sudbine koje su bitno određene istorijom netrpeljivosti ljudi u njihovoj okolini, mogu da se univerzalno odnose na bilo koje vreme i bilo koju drugu sredinu u kojoj postoji problem te vrste: od renesansne netrpeljivosti porodica Monteki i Kapuleti zbog koje trpe Romeo i Julija, do zabranjene ljubavne veze Palestinke i Jevrejina danas. To je film skrivenih značenja gde se o problemu ne govori eksplicitno, već je gledaocu dat prostor za zaključivanja. Velika je čast biti u zvaničnom programu Kanskog festivala.

Foto: Promo / Art&Popcorn Foto: Promo / Art&Popcorn

Hrvatskom reditelju Daliboru Mataniću ovo je deveti igrani film.

Njegovi najuspešniji filmovi, koji su prikazani i dobili nagrade na brojnim festivalima, su "Kino Lika" i "Fine mrtve djevojke".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA