JEO SLADOLED U PARIZU SA SINOM: A, onda su mu javili da je dobio Pulicerovu nagradu!

Američki književnik Entoni Dor sa jedanaestogodišnjim sinom delio je sladoled u Parizu kada je saznao da je za roman "Sva svetlost koju ne vidimo" dobio Pulicerovu nagradu za književnost

  • 0

Američki književnik Entoni Dor dobitnik je Pulicerove nagrade za književnost 2015!

On je u Parizu sa jedanaestogodišnjim sinom delio sladoled kada je saznao da je za roman "Sva svetlost koju ne vidimo" dobio ovu prestižnu nagradu za književnost.

U užem izboru bili su Ričard Ford sa zbirkom priča "Let Me Be Frank with You", Lejla Lalami sa romanom "The Moor's Account" i Džojs Kerol Outs sa zbirkom priča "Lovely, Dark, Deep", a dobitnik je proglašen u ponedeljak posle podne na Univerzitetu Kolumbija.

Žiri za dodelu Pulicerove nagrade naveo je u obrazloženju da je Dorov roman "maštovito i složeno" delo koje istražuje "ljudsku prirodu i kontradiktornu moć tehnologije".

Roman "Sva svetlost koju ne vidimo" pre nekoliko meseci bio je i u najužem izboru za prestižnu američku nagradu "National Book Award".

Ovo je priča o dvoje mladih ljudi - slepoj Francuskinji i nemačkom vojniku - zahvaćenih vihorom Drugog svetskog rata, koji nastoje da sačuvaju humanost, razum i smislenost svojih života u opštem paklu koji je oko njih.

U obrazloženju se još navodi da u Dorovom romanu čitamo niz "kratkih, stilizovanih poglavlja" inspirisanih "strahotama Drugog svetskog rata. Inače, delo je bilo čak 49 nedelja na listi bestselera "New York Timesa", a prodato je u više od 1,6 miliona primeraka!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA