NJIME MOŽETE UBITI NEKOG: Ovo hladno oružje možete kupiti bez problema u Srbiji?!

Mahom je reč o samostrelima od 150 ili 175 libri, što je jačina koja u slučaju luka i strele, ovu napravu svrstava u oružja, za koje se automatski zahteva oružani list

  • 17

Činjenica da su samostreli zakonom zabranjeni u Srbiji onima koji na internet berzi streličarske opreme prodaju ovo oružje i za po nekoliko stotina evra, očigledno ništa ne znači.

ĐAK SAMOSTRELOM PUCAO PO ŠKOLI: Ubio profesora, ranio četvoro po Barseloni! (FOTO)

Za razliku od luka i strele, koji jesu dozvoljeni kod nas, ali i dalje spadaju u oružje,  što je na celom svetu slučaj još samo u Vatikanu, samostrel nije legalan ni pod kojim uslovima.

Njegovo posedovanje zakon ne dozvoljava ni uz sertifikat o položenj osnovnoj obuci, koji se zahteva prilikom kupovine luka i strele, niti uz oružani list.

-  Zakonom bi trebalo napraviti razliku između samostrela za lov, takmičenja i onih koji predstavljaju sportske rekvizite, što novim zakonom o oružju nije urađeno. Takođe, kod samostrela, kao i luka i strele, se pravi podela u odnosu na njihovu fontažu, odnosno jačinu kojom odapeta strela penetrira u metu. Kod luka i strele ona je zakonom ograničena na 102 libre, a oni koji su slabiji od toga, ne računaju se kao oružje - objašnjavaju u streličarskom klubu "Elite Archery" Beograd.

Foto: lukovi.com Foto: lukovi.com

Prodavci samostrela koji svoje oglase objavljuju na pojedinim internet sajtovima, ovo opasno oružje nude po ceni od 80 do 600 evra.

Mahom je reč o samostrelima od 150 ili 175 libri, što je jačina koja u slučaju luka i strele, ovu napravu svrstava u oružja, za koje se automatski zahteva oružani list.

Foto: lukovi.com Foto: lukovi.com

Zakonsku zabranu stavljanja u promet takvih samostrela - budući da je dozvoljeno trgovati onim koji predstavljaju antikvititet - ovi oglašivači ili ne znaju, ili ignorišu.

Jedan od prodavaca koje smo kontaktirali zanimajući se za kupovinu samostrela koji prodaje za 300 evra, rekao nam je da ne postoji nikakav zakon koji to zabranjuje.

Foto: lukovi.com Foto: lukovi.com

- Ja nemam nikakve papire za njega. Dobio sam ga na poklon i dugo mi je tako stajao, pa sam rešio da ga prodam. On je za korišćenje u nekom streličarskom klubu, ne za šumu - objasnio nam je ovaj ljubazni prodavac sve što smo ga pitali, ali ne i to ko bi nas kontrolisao da li ćemo svoj upravo kupljeni samostrel upotrebiti za gađanje u metu nekog streličarskog kluba, ili bi nam na nišan stao neko u onoj šumi - ili gradu.

(J.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zevs

    26. april 2015 | 10:07

    Pa i sekira je oružje bila nekad pa sad je ima ispred svake gvozdjare

  • EDIS

    16. oktobar 2016 | 23:20

    DOBAR SAM POZNAVALAC OZBILJNIH BORILAÇKIH VEŞTINA (ASHIHARA,KYOKUSHIN,MMA...) ZNAÇI TREBA DA DOBIJEM DOZVOLU ZA NOŞENJE SEBE I DA SEBE OSTAVIM KUÇI,KADA KRENEM U GRAD ? DRUGO... SMRTONOSNO ORUZIJE JE SVUGDJE: AUTO,KAMEN,CEPANICA,DIZALICA... BESMISLENO JE TO !

  • opa

    8. jun 2016 | 01:14

    Srbija odavno nije normalna drzava ovde policija slobodno tumaci zakon po licnom nahodjenju a kriminal je usko vezan sa politikom i policijom.Zato se uzdajte samo u sebe i ne petljate se sa institucijama jer po njima nista vam nije dozvoljeno vi niste covek vi ste ovca za sisanje i maltretiranje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA