PROPALA SRPSKA KULTURA: Domaća filmska remek-dela prodali za po 700 evra!

- Ne samo što smo svoje najbolje filmove prodali buzašto, već ćemo ubuduće morati da tražimo dozvolu od novog vlasnika da ih emitujemo - ističe direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović

  • 12

Osim što smo najstariju filmsku kompaniju u bivšoj Jugoslaviji naprečac prodali, to smo uradili budzašto - Avala film, vredan minimum 50 miliona evra, Srbija je prodala - ili bolje reći poklonila - za 8 miliona, zajedno s više od 640 domaćih filmskih ostvarenja, koja vrede čitavo čitavo bogatstvo.

OTKRIVAMO KO JE ZAISTA KUPIO AVALA FILM: Osnovao firmu pre mesec dana sa samo 60 hiljada dinara?!

- Avala film je prodata za manje novca nego Beograd film, za koji znamo kako je završio, iako su i njega kupili neki stranci. Ispada da je svaki od filmova prodat za manje od 700 evra. U tu cenu nije uračunato ni održavanje koje oni zahtevaju. Zakon o zaštiti kulturnih dobara štiti sve te filmove, jedino u smislu da ne mogu fizički biti izneti iz arhive, u koju su trajno ušli. Međutim, vlasnik može tražiti da napravi kopiju filma, koju posle može da prodaje dalje, a mi ćemo od njega morati da tražimo dozvolu za emitovanje bilo kog od tih filmova. Naše nacionalno blago je otišlo u ruke tajkuna i jedino što možemo je da se uzdamo u dobronamernost novog vlasnika i njegovu rešenost da se zaista bavi filmskom delatnošću - napominje direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović.

Kako nam je objasnio, kopiranje filma ograničeno je stanjem u kom se nalazi negativ, ali ukoliko bi neko jednog dana odbio da, iz tog razloga, uradi kopiju vlasniku prava nad tim filmovima, ne treba da se dvoumimo ko bi takav spor dobio na sudu.

- Oni koji su morali da reše to pitanje, sve vreme su se oglašavali nenadležnim i ono što je bilo nužno rešiti na najvišem državnom nivou, raskrčmili su za 20 sekundi. Kad sam insistirao na tome da se izvrši nacionalizacija tog fonda, što su uradile sve zemlje u okruženju, proglašavan sam komunistom. U ovoj priči nije reč o privatnom, niti interesu pojedinca, a posledice ovog što smo dozvolili će se tek osećati - razočaran je Zelenović.

Printskrin: Youtube/Košutnjak film Printskrin: Youtube/Košutnjak film

GORAN MARKOVIĆ: Prodaja "Avala filma" je pljačka veka i pobeda tajkuna

Da je prodaja Avala filma još jedan znak ogromne nebrige prema filmskoj baštini, smatra i filmski kritičar Dimitrije Vojnov.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

- Država ih je finansirala, a danas ne možete nijedan od njih da nađete na DVD-u, jer ne postoji tržište kućnog formata. Isto važi i za savremene filmove, jer je reč o veoma duboko ukorenjenoj nebrizi. Kao i mnogo toga, i ovo smo počeli da rešavamo u poslednjem trenutku. Došli smo u situaciju da imamo filmove, ali ne i prava na njihovo emitovanje - objašnjava Vojnov.

On ističe da bi ovo što se sad dogodilo trebalo iskoristiti za rešavanje brojnih sličnih pitanja.

Foto: ukparobrod.rs Foto: ukparobrod.rs

- Interesovanje koje se sad probudilo moramo da iskoristimo za konstruktivno pokretanje pitanja, poput restauracije filmova ili njihovog izdavanja na drugim formatima, koje bi koristilo svima koji se bave filmom, jer su naručene projekciji u Kinoteci skupe, ali i svima ostalima koji žele da gledaju te filmove - poručuje Vojnov.

(Jovana Babić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kostadin

    26. april 2015 | 13:22

    Bogoljub Karić je rasterao ove lešinare nad AVALA FILMOM. Kome treba preko 1000 glumaca. Toliko nema ni u Holivudu. Kome treba Radoš Bajić sa porodicom, da se sa RTS - om bogati.Više hiljada režisera, reditelja , tonaca i još mnogo parazita je iskorišćavalo AVALA FILM. Sada svi na posao jer nema više šlepanja FILMSKI UMETNICI.

  • brana

    26. april 2015 | 14:15

    Ponistiti privatizaciju,ispitati poreklo novca kupca,uhapsiti onoga ko stoji iza ove prevare i sve to objaviti javno!Sve drugo vodi samo na jednu stranu a to je da je drzava upletena u ovu pljacku i svako ne reagovanje drzave je stavlja u polozaj nalogodavca ili saucesnika u ovoj pljacki.

  • Nikola

    26. april 2015 | 14:58

    Lalatovic usao u svlacionicu Partizana, 170 komentara. Zarobljeni filmovi, 5 komentara. Sledeci put ce biti 4, onda 3, onda 2, onda 1, onda... A omladina, guta baklje i loptu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA