GRIP MUTANT STIGAO U SRBIJU: Ne pomažu ni vakcine!

Izgleda da je došlo do mutacije virusa gripa tipa A (H1N1). Ova infekcija može "zakačiti" svakoga, bez obzira da li je primio vakcinu ili ne, kažu lekari

  • 3

Mutirani virus svinjskog gripa A (H1N1) zarazio je stotine ljudi u Srbiji. Samo mesec dana posle epidemije prilikom koje je preminulo 30 ljudi, ovaj virus se vratio u još gorem obliku u kombinaciji sa bakterijskom infekcijom izaziva teške upale ušiju i pluća, kao i opasne gnojne angine. 

Bolest je praćena izizetno visokim temperaturom i bolovima i malaksalošću u celom telu.

Na sreću, broj obolelih opada. Međutim, veliki problem predstavlja to što nijedna vakcina ne pomaže.

Specijalista opšte medicine u beogradskom Domu zdravlja "Zvezdara" Snežana Stajić kaže za "Informer" da je stanje u njihovoj ustanovi pre dve nedelje bilo alarmantno jer je infekcija bila na vrhuncu.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/vectorolie Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/vectorolie

- Izgleda da je došlo do mutacije sezonsko0g ili svinjskog gripa tipa A (H1N1). Ova infekcija može "zakačiti" svakoga, bez obzira da li je primio vakcinu ili ne. Vakcina vas štiti samo od onog gripa čiji sastav sadrži, a kada je reč o mutiranom virusu, njeno delovanje je minimalno - objašnjava dr Stajić.

Ona kaže da se pacijenti najčešće žale na disajne infekcije najčešće praćene visokom temperaturom, na bol u mišićima, glavobolju i malaksalost.

- Nema mesta za paniku, ove tegobe obično traju nekoliko dana i uz odgovarajuću terapiju i mirovanje sve šprolazi bez komplikacija. Ako se komplikacije ipak jave, poput upale uva i grla, potrebno je da se pacijent obrati lekaru radi korigovanja terapije. Od jačine organizma zavisi za koji vremenski period će se neko izboriti sa ovim tegobama - objašnjava dr Stajić.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/dream designs Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/dream designs

Doktorka iz Kliničkog centra Srbije, koja je želela da ostane anonimna, kaže da je očigledno da je sezonski virus mutirao.

- Često se dešava da usled velikog broja obolelih, razvijanja infekcije i vremenskih promena dođe do mutacije sezonskog virusa. On se pretvara u neki drugi oblik, sa drugačijom strukturom i simptomima, bez mogućnosti da se izoluje kao poseban virus uz koji ide adekvatna terapija. Međutim, kod mutiranih oblika veći je rizik od ozbiljnih simptoma i komplikacija - objašnjava dr iz Kliničkog centra Srbije.

Šef Odseka epidemološke službe Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Leposava Garotić Ilić kaže da su ove sezone laboratorijski potvrđeni i izolovani virus tipa A (H1N1), A (H1N3) i tip B.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

-  Klinička slika obolelog od gripa ili respiratorne infekcije zavisi od uzrasta, jačine imuniteta prethodnog stanja disajnih puteva i može da ide od blage do veoma teške. Upala ušiju i pluća može da se javi kao komplikacija samog virusa gripa ili da se nadoveže kao sekundarna bakterijska infekcija - objašnjava dr Garonjić Ilić.

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA