ZELENA SALATA SKUPLJA OD ŠNICLE: Trgovci na njoj zarade do 400 odsto!

Uvozna cena kilograma puterice je 96 dinara, dok se u maloprodaji za tu sumu može kupiti samo jedna glavica. Slično je i sa paradajzom i rotkvicama

  • 23

Kilogram zelene salate u srpskim marketima košta 390 dinara, iako je prosečna uvozna cena oko 0,8 evra, to jest 96 dinara, i ovo je samo jedan od primera koliko su cene svežeg povrća na srpskim pijacama u jeku sezone van logike zdravstvenog razuma, ukazuju analitičari.

 

HOĆETE DA ZARADITE? Gradske pijace uskoro raspisuju tender za poslovni prostor!

 

Ekonomista Dragovan Milićević upozorava da je slična situacija i s paradajzom i rotkvicama, dok to što je puterica skuplja čak i od svinjskog mesa govori o dubokom poremećenosti srpskog tržišta poljoprivrednih proizvoda.

 

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

 

- Glavica zelene salate na nekim pijacama prodaje se po ceni od 70 dinara, a u nekoliko velikih distributivnih lanaca po psihološkoj ceni od 69, 9 dinara. Težina glavice salate u proseku je od 160 do 180 grama, što znači da kilogram košta oko 390 dinara. Kilogram obrađenog svinjskog mesa košta od 349 do 380 dinara.

 

- U Srbiji, ništa bolja situacija nije ni s rotkvicama, čija je cena po kilogramu oko 400 dinara - ističe Milićević i dodaje da, iako najveći deo tržišta pokriva domaća proizvodnja, uvoz salate u proteklih 12 meseci vredeo je u proseku oko 25.000 evra.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M4

    27. april 2015 | 07:05

    I paprika je skuplja od mesa! Valjda nam to govori da nam je seljak unisten.

  • karici

    27. april 2015 | 09:30

    posle se smeju karicu sto stalno pominje zelenu salatu !!!

  • Mici

    27. april 2015 | 09:16

    Uvozna cena salate hahaha, salata je korov isto kao trava i svaka budala moze da je odgaji, posadis i zalivas njoj nikakva nega nije potrebna a otporna je na mraz a mi najvece budale je uvozimo haha e zivote.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA