Da li je Srbija postala država falsifikata?

Krivotvoritelji i pirati razradili nove metode prodaje svoje nezakonite robe, koja predstavlja veliku opasnost za potrošače

  • 3

Prema analizi krivotvorenja i piraterije u Srbije, koje sprovelo Ministarstvo trgovine u saradnji sa EU, među proizvodima koji se najviše falsifikuju su i parfemi, kozmetika, električni kućni aparati, igračke, cigarete, pribor za vozila i pirotehnika.

Redovna zaplena krivotvorenih lekova predstvalja najveći razlog za brigu.

Velika opasnost za potrošače je što ne samo da kupuju nekvalitetne i opasne proizvode, već na taj način se eksponiraju i njihovi privatni podaci, koji mogu biti korišćeni u daljim protivzakonitim radnjama.

U analizi se navodi da se time podriva privreda ali i celo tkivo društva, jer se kriminalcima dopušta da se približe domovima potrošača, i da u Srbiji i drugim zemljama gde je prisutan kriminal u oblasti intelektualne svojine, postoji opasnost da zemlja bude preplavljena ''privredom koju vodi podzemlje''.

Zbog kvaliteta i obima krivotvorene i piratske robe dostupne u Srbiji, nema sumnje da organizovani kriminal stoji iza te proizvodnje, uvoza i distribucije u veleprodaji.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U istraživanju je istaknuto da većina robe koja se prodaje na pijacama širom Srbije je identična, što ukazuje na povezanost izvora i distribucionih kanala.

Majkl Devenport, šef Delegacije EU u Srbiji, rekao je da zaštita intelektualne svojine u Srbiji nije u potpunosti na zadovoljavajućem nivou. On je na koferenciji ''Srbija na svestoj mapi - sprovođenje prava intelektualne svojine''rekao da su srpski zakoni uglavnom usaglašeni sa evropskim zakonodavstvom, ali da je neophodna puna primena zakona.

Devenport je naveo da je 76 miliona radnih mesta, tj. 35 odsto ukupne zaposlenosti u EU, generisano u sektorima koji su zavisni od zaštite prava intelektualne svojine.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Prošle godine u Srbiji Uprava carine je zadržala više od 670. 000 artikala zbog sumnje da se radi o povredi prava intelektualne svojine, uključujući oko 160. 000 delova za mobilne telefone i više od 105. 000 igračaka.

Tržišna inspekcija je zaplenila više od 220. 000 proizvoda, uključujući 175. 000 boca alkoholnih pića i više od 5. 000 proizvoda za negu tela.  Ti proizvodi predstavljaju pretnju po zdravlje i bezbednost potrošača. Prema podacima u jednom naletu u Srbiji je stiglo više od pola tone krivotvorenih pesticida, koji su mogli da unište biljke i oranice pretvore u neupotrebljivo zemljište.

Foto: Tanjug/MUP Foto: Tanjug/MUP

Roba koja se prodaje u maloprodaji može biti lošeg kvaliteta, ali najveći deo te robe ne predstavlja povredu prava intelektualne svojine, međutim postoje velike pijace u Subotici, Pančevu i Novom Pazaru, gde se sumnja da je roba uglavnom povreda prava intelektualne svojine.

Ove pijace se mogu smatrati i distributerima za potrebe veleprodaje, s obzirom na obim robe koja im je u ponudi.

Krivotvoritelji i pirati su razradili nove metode prodaje svoje nezakonite robe, kao što su ''ekskluzivna'' prodajna mesta u iznajmljenim stanovima i direktna prodaja preko ogalasa u novinama i na internetu, uključujući društvene medije, aukcijske sajtove i namenske piratske vebsajtove.

(Telegraf.rs / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr_sokrates

    27. april 2015 | 23:41

    Srbija je deponija eu.. sve sto se tamo više ne koristi to se nađe po prodavnicama u srbiji. Od mesa kome je prošao rok pa do igračaka koje su kancerogene i zabranjene u velikim zemljama. ..

  • Jug

    27. april 2015 | 17:06

    Oduvek je bila...a mi smo narod glup pa kupujemo sve to

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA