OVAKO IZGLEDAJU MLADI SRBI: Ne daju KOSOVO Albancima, NEĆE u EU i NATO, nisu EKSTREMISTI, a evo za koga glasaju!

- Kao i kod starijih građana primetna je opredeljenost za velike stranke. Kada pogledamo odgovore u odnosu na političare, situacija je slična: primetan je pozitivan odnos prema Aleksandru Vučiću (54 odsto). U negatvnoj konotaciji, ocene su donekle izjednačene i nema značajnih izdvajanja - rekao je direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić

  • 58

Mladi ljudi u Srbiji nisu skloniji esktremima u političkim stavovima, posebno desničarskim, pokazalo je istraživanje agencije Faktor plus koje prenosi Politika.

- Kao i kod starijih građana primetna je opredeljenost za velike stranke. Kada pogledamo odgovore u odnosu na političare, situacija je slična: primetan je pozitivan odnos prema Aleksandru Vučiću (54 odsto). U negatvnoj konotaciji, ocene su donekle izjednačene i nema značajnih izdvajanja - rekao je direktor agencije Vladimir Pejić.

Istraživanje koje je za Politiku sprovedeno između 25. i 29. aprila, na uzorku od 800 mladih od 18 do 25 godina, pokazuje da bi na prevremenim izborima 52,1 posto glasalo za SNS, za SPS 9,5 posto, za DS 8,3, za SRS 6,4, za SDS 4,1 posto.

Kada je reč konkretno o partijama desne orijentacije, osim u slučaju Dveri, za njih se pojedinačno opredeljivalo manje od procenta ispitanika. Obraz ili "1389" gotovo da niko nije pomenuo, rekao je Pajić.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Za ulazak u EU je 32 posto anketiranih mladih, protiv je 26 odsto, neodlučnih 17 posto, a 25 odsto ne bi glasalo.

Na pitanje da li se slažete da Srbija prizna Kosovo zarad ulaska u EU, čak 74 posto je reklo "ne", 16 odsto "da", a nije sigurno 10 posto.

Stav prema ulasku u NATO je sledeći: 34 posto protiv, 30 posto neodlučnih, 21 posto ne bi glasao, a 15 posto je "za".

Na pitanje da li bi izašli na glasanja da su sada izbori, 30,1 posto mladih ispitanika je navelo da bi sigurno izašlo na izbore, 20,3 posto ne zna da li bi glasalo, 19,2 posto verovano ne bi glasalo, 16,5 posto bi verovatno glasalo, dok sigurno ne bi glasalo 13,9 posto anketiranih.

(Telegraf.rs / Izvor: Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera Kojot #1

    4. maj 2015 | 07:48

    Omladina u Srbiji bi glasala za verovatno, Sulejmana "sulju" velicanstvenog! E, na tom stadijumu je stanje nacije danas!

  • Student ETFa

    4. maj 2015 | 09:52

    Ne bi u EU, NATO, ne bi prodali Kosovo i Metohiju, a glasali bi ogromnom većinom za SNS, SPS! i razne deliće Demokratske stranke. Svi oni vode politiku ulizivanja EU i SAD, svi su učestvovali u uništavaju privrede genijalnim privatizacijama a neki i dalje ne odustaju, saradjuju sa mafijom MMF koja nikom dobro nije donela.... E moji vršnjaci, glas se ne daje nekome ko sigurno ide u NATO i ko bi majku prodao za obećanje da ćemo ući u EU. Ja iskreno vidim samo jednu normalnu i neukaljanu opciju a to su Dveri.

  • Bobanto

    4. maj 2015 | 10:29

    Ko pita mlade za Kosovo, kada su ga ovi stariji vec odavno dali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA