EVO KAKO SRPSKA CRKVA ZARADI 140 MILIONA EVRA: Vladike obrću milione u svojim VINARIJAMA i HOTELIMA!

- To što Crkva gradi stanove i vodi hotele je biznis mitropolije, u slavu Boga, a dobro naroda - kaže mitropolit Amfilohije

Srpska pravoslavna crkva, koja se ne vodi kao firma, jedna je od najuspešnijih “preduzeća” u Srbiji i po prihodima se nalazi na trećem mestu, odmah iza NIS-a i Elektroprivrede Srbije i godišnje zaradi 140 miliona evra, piše Blic.

Prema njihovom istraživanju SPC u svojih 40 eparhija godišnje, navodno sakupi 140 miliona evra, a pozivaju se na insajdere iz crkve.

Kako navodi ovaj list, novac koji Crkva godišnje zaradi vladike poput iskusnih biznismena ulažu u nove biznise i projekte.

SRPSKA CRKVA NAJBOGATIJA U SRBIJI: Zavrteće vam se u glavi od CIFRE koju ZARADI SPC!

Tako se novac ulaže u hotele, vinarije, poljoprivrednu proizvodnju, turizam... što srpske vladike svrstava u red najvećih investitora u Srbiji!

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Kada su finansije SPC u pitanju javnosti je poznato samo nekoliko podataka, te je tako mitropolit Amfilohije rekao da je manastir Ostrog u 2014. godini zaradio 2,4 miliona evra i da je ovogodišnji budžet njegove Mitropolije 770.000 evra.

- To što Crkva gradi stanove i vodi hotele je biznis mitropolije, u slavu Boga, a dobro naroda - kaže mitropolit Amfilohije.

Procenjuje se da bolje stojeća eparhija može godišnje da zaradi oko pet miliona evra, od čega je veći deo u kešu, a samo Vladika zna gde će taj novac otići.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Verski analitičar Živica Tucić, kaže za Blic da je svaka eparhija ta koja ubira novac od Crkve.

- Svaka eparhija mora 4 odsto svojih prihoda da izdvoji za crkveni aparat Patrijaršije. Glavni prihodi su od prodaje sveća, ali i poslednjih godina od ekonomija koje razvijaju. Deo novca izdvaja se i u gradnju objekata koji nisu u funkciji bogosluženja - kaže on.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • L O P O V I

    5. maj 2015 | 09:20

    Eeee glupi narod ! Sebi od usta odvaja da njima dadne da bi popovi-lopovi hotele gradili i vino pravili za koje glupi narod opet treba sa plati ! A sve u Bozoje ime ! Odvratni ste !!!!

  • dd

    5. maj 2015 | 11:09

    Au kolika se hajka povela protiv Crkve. Gle cuda, sve se to preklapa sa nekim politickim desavanjima. Klasicno skretanje paznje naroda sa bitnih stvari svakodnevnog zivota. A i uvek je popularno bilo pljuvati po drugima da bi opravdao sebe. Marketing + psihologija = cudo! Mislite o tome...

  • Zeka

    5. maj 2015 | 10:50

    Jedan je bio patrijarh Pavle. Vecina ovih sto su ostali su bizmismeni sa monopolom na veru. Cas izuzecima ali za vecinu njih nemoze se reci ni da su dobri a ne Boziji ljudi. Drzava treba da kontrolise tokove novca i u crkvi. Zasto imamo pdv na bebi opremu hranu za bebe kompjutere knjige a nemamo na crkvene svece i ostale artikle koje prodaje crkva . Sta je bitnije za drzavu . AKO POSLUJU KAO FIRME PO CENOVNIKU MORAJU DA PLACAJU POREZ. UVEDITE POREZ CRKVI A SKINITE BEBAMA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA