SLAVNA SRPSKA POBEDA: Ove novine su starije od mnogih evropskih, a evo kako su nastale!

Pored političkih članaka, pregleda i vesti, radi kojih je ovaj list pokrenut u svakom broju objavljivan je i "Podlistak" sa prilozima iz literarnog stvaralaštva, pedagogije i istorije. Saznajte o kojem listu je reč

  • 5

Na Đurđevdan, pre 114 godina, u Nikšiću je izašao prvi broj "Nevesinja", lista za politiku i književnost. List je nikao na moralnoj pobedi čuvene Nevesinjske puške, kao plod težnje za potpunim nacionalnim oslobođenjem Hercegovine od Habsburške monarhije, a iniciran je lično od knjaza Nikole i tadašnje crnogorske vlade koji su davali stalnu podršku Hercegovcima u njihovoj vekovnoj oslobodilačkoj borbi.

SAČUVAJTE DRVO, ČITAJTE TELEGRAF: Novine godišnje poseku 173 miliona stabala, mi nijedno (FOTO)

Izdavač lista bilo je Akcionarsko društvo Nikšićke štamparije, a urednik Savo Vrčević. Predviđeno je da izlazi jednom sedmično na četiri strane, da godišnja pretplata za Crnu Goru iznosi 4 fiorina, za Austrougarsku, BiH - 6.

Pored političkih članaka, pregleda i vesti, radi kojih je "Nevesinje" pokrenuto, u svakom broju objavljivan je i "Podlistak" sa prilozima iz literarnog stvaralaštva, pedagogije i istorije. Zapažene prozne radove, od kojih su neki objavljivani u više nastavaka pisali su Niko Ivanković, Maksim Šobajić, Ilija Zlatičanin, Stevo Vrčević, Kosto Lučić, Petar Stojanović i drugi pisci.

"Nevesinje" je iznenada prestalo da izlazi 20.januara 1899, pošto se do tada pojavilo svega 38 brojeva. Uredništvo je nešto ranije obavestilo svoje čitaoce da je Austrija oduzela listu post-debi za svoje zemlje i otpremu u druge države. Nakon toga izašlo je još nekoliko brojeva koji su i dalje pomno pratili događaje i stanje u BiH, ali se list, koji je prethodno dobio sve pohvale u celoj slovenskoj žurnalistici, pod pritiscima nije još dugo zadržao.

Tačno na stotu godišnjicu od izlaženja prvog broja na inicijativu Radio Nevesinja i u saradnji sa "Nikšićkim novinama" ponovo je pokrenut list "Nevesinje". Vanrednim brojem posvećenim delu i imenu velikog srpskog pesnika Alekse Šantića srpska Hercegovina je na najbolji način obeležila stogodišnjicu prve štampane novine na ovim prostorima. Uz povremene prekide list je izlazio dve godine.

Foto: Wikipedia/Materialscientist Foto: Wikipedia/Materialscientist

Listovi umiru privremeno, nasilno ili zbog nebrige, ali se često iznova rađaju iz svojih ruševina. Da li će "Nevesinje" poput mitske ptice Feniks ponovo vaskrsnuti ostaje da se vidi.

Bečki "Standard" o listu "Nevesinje"

Dopisnik Standarda iz Beča javio je da je u Nikšiću izlazio list "Nevesinje", za koji se pretpostavlja da mu je izdavač lično knjaz Nikola, da je list žestoko napadao austrougarsku upravu u Bosni i Hercegovini i najavljivao skore političke promjene na Balkanu. Zatim se navodi da je list odjednom prestao da izlazi i da "od strane Austrije nije učinjen nikakav zvaničan protest protiv izlaženja lista".

O izlasku prvog broja "Nevesinja" Zemaljska vlada Bosne i Hercegovine u Sarajevu izvestila je zajedničko ministarstvo finansija u Beču da program lista "bez sumnje govori o njegovoj velikosrpskoj tendenciji i protivljenju našem položaju u BiH".

Odlomak iz opširnog uvodnika prvog broja "Nevesinja"

"Prijatelji i neprijatelji, zvani i nezvani, kad nas ugledaju, po naravnoj logici, pitaće nas, otkuda mi sada banusmo i kud nameravamo, pa prvo da ih izvestimo čisto i bez natezanja odmah pri našem izlasku".

Kao što je prva puška pukla i objavila ustanak u Nevesinju iz ruke starca Jovana Gutića, te plamenom svojijem zahvatila celu BiH, privela Crnu Goru i Srbiju da u krv zagaze, pa i samu rusku vojsku izazvala da se spusti sa ledenih poljana i da boj bije na Dunavu za slobodu balkanskijeh naroda, tako i mi nadenusmo ime našem listu "Nevesinje" da nas podseća na ta vremena, kada je srpski narod ustao da dobije potpunu narodnu slobodu, te usvojivši to ime, zlatno u istoriji srpskog pregalaštva, uznastojimo nastaviti perom put, gde je puška stala.

Prihvatismo to ime, da nam uvek pred očima sjaje, da i nas pregalaštvo bodri za nove srpske pobede.

(Telegraf.rs / Izvor: Mojahercegovina.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Herceg

    6. maj 2015 | 11:16

    Hercegovci, vazda bili najveci junaci.

  • Momo

    6. maj 2015 | 09:58

    Srpski list kraljaNikole. Milo i tvoji procitajte ovo i ne brukajte slavnu prodlost stici ce te Anfilohijeva kletva

  • Еуклид

    6. maj 2015 | 11:23

    Наравно,тада су били Срби док се није десио социјализам и Тито,па су се нешто заборавили. Наравно,не сви,има часних и поштених.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA