Na današnji dan NATO je ojadio Niš! Ne ponovilo se! (FOTO)

U bombardovanju Niša 7. maja 1999. godine stradalo je petnaest Nišlija medju kojima i dvadesetšestogodišnja trudnica Ljiljana Spasić

  • 5
Zoran Perišić, Niš, Sećanje na žrtve NATO bombardovanja Foto: Telegraf

Pred spomenikom nastradalim Nišlijama danas je obeležen Dan sećanja na civilne žrtve NATO agresije. Počast izginulim civilima odala je državna delegacije predvodjena ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandrom Vulinom, gradonačelnik Niša Zoran Perišić, predstavnici policije na čelu sa načelnikom Srdjanom Grekulovićem, načelnik Nišavskog okruga Aleksandar Cvetković, članovi diplomatskog kora, prestavnici Vojske Srbije i rodbina stradalih ljudi.

- Posle šesnaest godina danas smo opet na mestu stradanja naših sugradjana. Dobro znamo da ovaj zločin ne sme da se zaboravi ali smo svesni našeg hriščanskog zaveta da je ljudski praštati - rekao je naš sveti vladika Nikolaj Žički.

TRUDNICU (26) UBILA BOMBA DOK JE IŠLA DA KUPI TREŠNJE: Nišlije današnji dan pamte kao najgori! (VIDEO)

- Postoji hram koji je sazidan od lobanja i kostiju mog naroda. Kad bi sve lobanje i kosti bile uzidane, mogao bi se podići hram trista metara visok, toliko širok i dugačak. Svaki Srbin bi mogao podići ruku ka njemu i reći:  "Ovo je glava moga dede, oca, brata, komšije, kuma". Vekovima je Srbija svojim lobanjama i kostima branila Evropu da bi ona živela srećno. Mi smo našim kostima tupili turske sablje i zaustavljali horde koje su srljale ka Evropi. Reči velikog vladike brzo su zaboravili potomci tih istih Evropljana. Upravo na ovom mestu prekršen je kodeks ratovanja kada je na civilno stanovništvo izručen smsrtonosni tovar kasetnih bombi. Teško je posle svih ovih godina pronaći reči utehe za rodjake naših gradjana koji su izgubili živote tokom bombardovanja. Medjutim, neki mudri ljudi su kazali:  "Ako želiš da pobediš neprijatelja, onda moraš da se boriš a ako želiš da ga poniziš i postidiš onda moraš da mu oprostiš" – rekao je gradonačelnik Perišić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ministar Vulin podsetio je na stradanje trudnice Ljiljane Spasić.

- Srbi ne bi bili toliko veliki narod da ne veruju u pravdu. A, pravedno bi bilo da znamo ime pilota koji je nad Nišem ispustio kasetne bombe. Pravedno bi bilo da znamo zašto su mu onoliko ordenje na grudi prikovali. Kako je taj veliki podvig ubijanja Ljiljane i njenog čeda nazvan? Jesu li ga nazvali bitkom, jesu li mu orden dali za herojsko delo ubijanja Ljiljaninog čeda ? Iako se svaki svetski sud odrekao pravde za Srbe, za Ljiljanu i za njeno čedo, verujem da će se to ime saznati. Verujem da će taj pilot pred sam kraj, pre nego što uzme poslednji udah reči osobi koja će ga držati za ruku : "Preteške su ove medalje za mene, ubio sam Ljiljanu i njeno čedo pod srcem i molim je da je oprosti" – rekao je Vulin.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U bombardovanju Niša 7. maja 1999. godine stradalo je petnaest Nišlija medju kojima i dvadesetšestogodišnja trudnica Ljiljana Spasić.

Dan sećanja na civilne žrtve NATO agresije stradale od kasetne municije ustanovljen je ove godine i prvi put se obeležava u sklopu Državnog programa obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije.

(D. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SFRJ U SRCU,drug Ljubo.

    7. maj 2015 | 18:55

    Zadnje mu bilo!!!

  • Chicha

    8. maj 2015 | 17:11

    Nišlije,hoćeteli u eu i saradnju s natom,pita li vas neko,i ostale.

  • Aca

    8. maj 2015 | 15:22

    To je ta nadaleko cuvena americka demokratija nema mesta na planeti gde nisu zakuvali rat pa posle glumili mirotvorce sramota

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA