RATNICI SUDBINE, GELSKO PLEME, MI SAMI: Irci imaju najmoćnija imena političkih stranaka! (FOTO)

Političke partije Republike Irske, ili da se izrazimo poetično i kažemo Smaragdnog ostrva, imaju najmaštovitije nazive, slobodno se može kazati, na celom svetu. Uostalom, uverite se i sami

  • 1

Republika Irska je nastala iz Irske slobodne države, koja je nastala 1921. godine nakon rata za nezavisnost od Velike Britanije. Bila je to kulminacija i kraj viševekovne krvave borbe za zbacivanje engleskog jarma, i početak novog, svežeg i slobodnog političkog života u kome su Irci napokon mogli da počnu da vladaju sami sobom.

Najbitnija stranka u istoriji Irske za poslednjih stotinu godina nesumnjivo je Šin Fajn, u originalu "Sinn Féin". Nasuprot uvreženom mišljenju kod Srba, "fajn" se ne čita "fejn". Stranka je formirana 1905. godine od strane Artura Grifita, i od tada se mnogo puta raspadala i delila, tako da je zapravo majka-partija druge dve o kojima će danas posebno govoriti. Trenutno je četvrta po jačini u Republici Irskoj, i druga u Severnoj Irskoj.

Ova nacionalistička, irsko-republikanska, demokratsko-socijalistička, levičarska stranka ima naziv koji u prevodu sa irskog znači "mi", ili "mi sami"; ovo "sami" se često pogrešno na engleski prevodi kao "ourselves alone", u smislu da žele da Irci budu sami sa sobom, kao da su izolacionistička partija. To, međutim, nije značenje naziva Šin Fajn, koji treba shvatiti kao poziv na nezavisnost, na samostalnost, na veru u sebe, na oslanjanje na sebe same.

Spomenik Velikoj krompirskoj gladi u Irskoj, koju su svojom ekonomskom politikom izazvali Englezi. Foto: Wikimedia/AlanMc Spomenik Velikoj krompirskoj gladi u Irskoj, koju su svojom ekonomskom politikom izazvali Englezi. Foto: Wikimedia/AlanMc

Iz Šin Fajna je u deceniji nakon Irskog građanskog rata (koji se vodio odmah posle rata za nezavisnost, između onih koji su podržali dogovor sa Vestminsterom i onih koji su odbili da ostanu u bilo kakvoj vezi sa Englezima) nastala partija pod nazivom Fine Geil, u originalu "Fine Gael".

U pitanju je najjača politička stranka u toj zemlji, hrišćansko-demokratske, liberalno- i socijalno-konzervativne, pro-evropske ideologije. U spektru se stavlja na poziciju desnog centra, a kolokvijalno ih se naziva "plavokošuljašima", po Nacionalnoj gardi koja je bila jedna od organizacija koje su se ujedinile da je formiraju. Najbitnija politička grupa koja je učestovala u njenom nastanku je "Cumann na nGaedheal", što znači "Društvo Gela".

Što se tiče imena samog Fine Geila, ono znači "Gelsko pleme", mada se često prevodi i kao "Irsko pleme"; ovo zato što postoji višeznačnost etničkog imena Gel, koje može da se koristi i za druge keltske narode, a koji je alternativni naziv za same Irce. Takođe, reč "fine" se ponekad prevodi i kao porodica, familija; ali, ipak, najčešće kao pleme.

Glendaloh, što na irskom znači Dolina dva jezera. Irska. Foto: Wikipedia/Stefan Flöper Glendaloh, što na irskom znači Dolina dva jezera. Irska. Foto: Wikipedia/Stefan Flöper

Treća irska partija o kojoj ćemo danas posebno govoriti je centristička Fiana Feil (u originalu: "Fianna Fáil"), nastala 1926. godine, kada su se njeni osnivači otcepili od Šin Fajna.

Obično se smatra najpopulističkijom od svih opcija, koja pokušava da predstavi sebe kao organizaciju koja predstavlja sve. Od kako su 1932. godine kada su formirali prvi vladu, pa do 2011. godine, bili su na vlasti 61 od 79 godina; najduže vezano su bili na vlasti 15 godina i 11 meseci. Za sve to vreme, čak i kad nisu bili vladali, bili su najsnažnija partija u parlamentu, sve do 2011. kada su doživeli katastrofalni poraz zbog dopuštanja MMF-u da se meša u irsku ekonomiju tokom svetske finansijske krize; izgubili su te godine 75 odsto glasova i od najmoćnije postali treća po snazi u parlamentu.

Uglavnom, da se vratimo imenu ove partije; Fiana Feil se tradicionalno prevodi kao "Vojnici sudbine", ili "Ratnici sudbine", mada bi pravilniji prevod navodno bio "Ratnici Fala" (Fal je jedno od legendarnih imena Irske). Prilično fascinantno, zar ne?

Zamak Trim, Irska. Foto: Wikipedia/Andrew Parnell Zamak Trim, Irska. Foto: Wikipedia/Andrew Parnell

Pored njih, poslednjih godina su se pojavile još neke stranke uslovno rečeno zabavnih imena. Recimo "Renua Ireland" ima za cilj da napravi aluziju na englesku reč "renew", odnosno "podmladiti", kao i na irsku gelsku reč "ré nua", što znači "nova era". Zatim je tu stranka pod nazivom "People Before Profit Alliance", što znači "Alijansa za ljude pre profita", kao i "Alijansa protiv mera štednje", u originalu "Anti-Austerity Alliance". Mogli bismo spomenuti i "Akcionu grupu radnika i nezaposlenih" (Workers and Unemployed Action Group).

Naravno, Irska ima i nekoliko stranaka uobičajenih naziva - kao što su Laburistička, Socijalistička, Zelena ili Radnička partija, ili Ujedinjena Levica - ali se njima nismo bavili zato što imaju dosadna imena kojih nam je preko glave.

Nasuprot nazivima na koje smo tako dobro navikli, nadamo se da će neke buduće srpske stranke pratiti liniju razmišljanja žitelja Smaragdnog ostrva i da će izabrati neki maštoviti naziv koji odstupa od uštogljenog obrasca koji se obično forsira. Ne mora to da bude "Srpsko pleme", "Krila naroda sa Morave i Drine", "Srbadija", ali može nešto slično tome.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • damaskino

    24. maj 2015 | 03:54

    Bio sam teenager kad sam naučio reč hardliner (oznaka za totalitariste). Nešto kasnije upoznaću nerazumne i tvrdoglave Irce. Ko će ga znati!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA