OVO JE SRPSKI TOM KRUZ: Pročitajte sve o neverovatnom životu ovog čoveka!

Vladimir Gaćinović rođen je u Bileći 1890. godine, u srpskoj svešteničkoj porodici. Bio je aktivista Mlade Bosne, Crne ruke, Narodne odbrane i drugih srpskih nacionalnih organizacija koje su se borile za oslobođenje i ujedinjenje srpskog naroda, a neverovatna je njegova sličnost sa poznatim glumcem

  • 10

Vladimir Vlado Gaćinović je bio srpski književnik i duhovni začetnik srpske oslobodilačke anarhističke inspiracije pokreta Mlada Bosna i autor dela "Smrt jednog heroja" .

Ako se dobro zagledate u fotografiju ovog književnika, videćete njegovu neverovatnu sličnost sa glumcem Tomom Kruzom.

Vladimir Gaćinović rođen je u Bileći 1890. godine, u srpskoj svešteničkoj porodici. Bio je aktivista Mlade Bosne, Crne ruke, Narodne odbrane i drugih srpskih nacionalnih organizacija koje su se borile za oslobođenje i ujedinjenje srpskog naroda.

Bio je pod uticajem Petra Kočića i ideja češkog političara i naučnika Tomaša Masarika raširenim u krugovima demokratske univerzitetske omladine svih sloveskih naroda, zemalja i provincija u ropstvu pod Austrougarskom.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Na studijima u Ženevi i Lozani najviše se družio sa ruskim revolucionarima, koji su emigrirali iz svoje zemlje nakon revolucije iz 1905. 

U Beču piše svoje poznato delo pod naslovom "Smrt jednog heroja" u kome govori o delu Bogdana Žerajića i izlaže svoj program borbe za oslobođenje prvobitno srpskog, ali i drugih južnoslovenskih naroda pod austrougarskom vlašću.

Gaćinović je bio izuzetna ličnost i osoba snažnog i nemirnog duha i shvativši da se prilike u njegovoj otadžbini okreću u pravcu potpunog i konačnog porobljavanja srpskog naroda u provinciji pod austrougarskom okupacijom, on je u svom delu pisao o tome da se građanska politika sve više gubi u borbama za sitne interese.

Gaćinović se potpuno predao borbi za oslobođenje srpskog naroda iz ropstva videvši u omladini narodnu snagu koja će razbiti komformističku politiku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mitar

    22. maj 2015 | 21:37

    Otrovan je i umro u Frajburgu, Švajcarska, 1917. godine. Naknadno je, 30-ih godina prošlog vijeka, prenesen u kapelu Vidovdanskih heroja na koševskom groblju u Sarajevu, gdje mu kosti i danas počivaju sa Principom, Čabrinovićem, Ilićem i ostalim drugovima. Jedini član Mlade Bosne koji nije u zajedničkoj grobnici je Muhamed Mehmedbašić, koji je nakon atentata uspio pobjeći u Crnu Goru, potom prošao Albansku golgotu, preživio Solunski proces, vratio se u Sarajevo, gdje su 1943. nakon mučenja, ubile Ustaše. Preminuo je na rukama sina jedinca koji je ime dobio po Muhamedovom velikom prijatelju Gaćinoviću. Vlado Mehmedbašić, poznati ginekolog, cijeli posljednji rat u Bosni proveo je na srpskoj strani, liječeći srpske žene i majke. I danas živi na Ilidži, star, bolestan i, kao i njegov otac, zaboravljen od svih...

  • Невена

    22. maj 2015 | 21:49

    Фасцинантно је колоко је он у свом дјелу описао "жељу,и наду за бољим-слободним животом будућих генерација... његова душевна љепота много је већа од физичке...

  • Hrkljus

    22. maj 2015 | 21:27

    A zasto je Tom Kruz....? Ne razumijem naslov

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA