DEMONSTRANTI IZ MAKEDONIJE PRED SUDOM: Očekuje ih kazna zatvora i do tri godine!

Zbog učešća u protestima, prema podacima Helsinškog komiteta u Makedoniji, privedena su 42 lica, u pritvoru je 15 demonstranata, jedan je u kućnom pritvoru, a jedno lice je u bekstvu

  • 0

Pred Osnovnim sudom u Skoplju danas će početi suđenje devetorici demonstranata koji su protestovali ispred zgrade makedonske Vlade 5. maja, saopštio je portparol tog suda Dejan Ristovski.

Gruevski i Zaev razgovarali 10 sati u Strazburu!

Oni se terete da su sprečili službeno lice u vršenju službene dužnosti, a kazna za ovo krivično delo je od tri meseca do tri godine zatvora, javili su skopski mediji.

Za isto krivično delo tereti se još četvoro optuženih, kojima suđenje treba da počne u junu.

Zbog učešća u protestima, prema podacima Helsinškog komiteta u Makedoniji, privedena su 42 lica, u pritvoru je 15 demonstranata, jedan je u kućnom pritvoru, a jedno lice je u bekstvu.

Komitet je saopštio da je među pritvorenima sedam studenata.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Protesti neformalnog pokreta "Protestujem" počeli su u Skoplju 5. maja, nakon što je lider opozicionog SDSM-a Zoran Zaev obelodanio da je 22-godišnjeg mladića Martina Neškovskog pre četiri godine na proslavi izborne pobede vladajućeg VMRO-DPMNE ubio policajac na dužnosti Igor Spasov.

Članovi ovog pokreta od tada svake večeri protestuju, a jedan od tri zahteva je hitno oslobađanje svih aktivista pritvorenih od 5. maja.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Oni zahtevaju i ostavku Vlade premijera Nikole Gruevskog i formiranje prelazne Vlade za demokratizaciju institucija i omogućavanje fer i demokratskih izbora.

(Telegraf.rs / Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA