BEZOBRAZLUK: Hrvati SRPSKU imovinu prodali Litvancima!

Nijedan državni organ Srbije nije podneo tužbe protiv bivših jugoslovenskih republika koje su prisvojie našu imovinu, dok u isto vreme pljušte tužbe protiv nas iz Hrvatske, BiH i Slovenije

Desetogodišnji sudski postupci koje je je vodilo preduzeće "Mladost turist" koje se borilo za imovinu koja joj je ostala u Hrvatskoj posle rata završila se negativno. Hrvati su nekretnine u vredne 30-35 miliona dolara prodali Litvancima i drugim strancima još početkom novog milenijuma.

Srpkinja dobila Hrvatsku pred sudom u Strazburu!

Kada su pravdu potražili u Strazburu, slučaj je blokirao hrvatski referent u Evropskom sudu za ljudska prava Zvonimi Mataga, koji je u ime sudije Elizabet Štajner odbio predstavku "Mladost turista" bez objašnjenja i prava na razmatranjem pred Velikim većem, prenose "Večernje novosti".

Ovo preduzeće samo je jedno od mnogih koja su izgubila svoju imovinu u Hrvatskoj, a koja sada od države očekuju reakciju. Procene su da je imovina koja je ostala u "lijepoj njihovoj" vredna najmanje 1.8 milijardi evra.

Ipak, nijedan državni organ nije podneo tužbe protiv bivših jugoslovenskih republika koje su prisvojie našu imovinu, dok u isto vreme pljušte tužbe protiv nas iz Hrvatske, BiH i Slovenije.

Foto: Wikipedia/CherryX Foto: Wikipedia/CherryX

- Imali smo letovališta u Makarskoj, Baškoj Vodi, Tijesnom... Svi papiri su bili čisti, sve nekretnine uknjižene. Predstavku Evropskom sudu radile su dve advokatske kancelarije koje i inače zastupaju klijente u Strazburu. Uradile su ga u skladu sa propisima, pa ne mogu da verujem da je odbijena iz proceduralnih razloga. Odbijena je, a da ni sudija ni sudsko veće nisu razmatrali njenu suštinu - kaže predsednik nadzornog odbora "Mladost turista" Radomir Podinić.

Inače, pravilo 47 daje diskreciono pravo službenicima Sekretarijata suda da odbijaju predstavke kao nedopustive, ako ne zadovolje neki segment propisane forme. Referenti u Sekretarijatu su po pravilu iz zemlje protiv koje je predstavka podneta, jer najbolje poznaju jezik i pravo te zemlje, što omogućava hrvatskom referentu da odbija predstavke srpskih preduzeća i pojedinaca.

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nista licno

    23. maj 2015 | 00:47

    Isto rade i crnogorci...

  • TT

    24. maj 2015 | 01:17

    Za Hrvate i Hrvatsku se može reći da su najveći ratni profiteri i da su najviše profitirali iz prošloga rata. Zato je rat hrvatskim glavešinama i trebao.

  • Snezana яяя

    24. maj 2015 | 21:31

    Sve sto imaju ukrali su,ovo je sitnica,sta ce,naucili da kradu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA