AMERIČKI VOJNICI SU OBOŽAVALI OVAJ SRPSKI PROIZVOD: Već 10 godina nas mole da ga uvezemo u SAD

Mada će avioni iz Srbije ponovo leteti za SAD, na njima se sigurno neće naći i srpski proizvodi koje Amerikanci priželjkuju

  • 37

U Američkoj amabasadi u Beogradu tvde da već deset godina pokušavaju da objasne raznim srpskim agencijama, upravama i minitarstvima, da samo treba da popune formulare na engleskom kako bi počeo proces dobijanja dozvola za izvoz proizvoda životinjskog porekla iz Srbije.

Međutim, posle posete visokih funkcionera američke agencije za hranu i lekove, postoji nada da će i taj problem biti rešen.

Osamdesetih godina prošlog veka Srbija je plaćala boingove avione SAD-u svinjskom šunkom koja je isporučivana američkoj vojsci u okviru parter aranžamana koje je tada organzovao Geneks.

Ipak danas, ukoliko želite da izvezete pirotsku peglanu kobasicu, mesni narezak ili bilo koju drugu sterilisanu konzervu – ne možete. Amerikanci već deset godina pokušavaju da ubede srpske kolege iz raznih agencija da popune formulare na engleskom jeziku, posle kojih je dobijanje dozvole skoro izvesno.

Ipak, postoje izgledi da će formulari ubrzo biti poslati na prave adrese, ne zbog pritiska iz ambasade nego zbog pritiska industrije mesa u Srbiji.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Ekspert za poljoprivredu ambasade SAD-a, Tatjana Maslać kaže da su pre deset godina ušli u proces popunjavanja formulara i to još nije zavšeno.

Srbija je prošle godine zabeležila suficit u trgovini hranom sa SAD-om od dva miliona dolara. Najviše smo za Ameriku izvezli malina i vina – a najviše smo uvozili bademe.

Srpski proizvodi mogli da imaju odlično prođu na američkom tržištu jer nisu genetski modifikovani i ne sadrže hormone. Uz to preko milion Srba koji živi u SAD bi ih verovatno kupovalo iz emotivnih razloga.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djoka

    30. maj 2015 | 19:25

    Mozda i zavrse papire za 10-ak godina.puno je tu posla...

  • Miki

    30. maj 2015 | 19:15

    Iz amerike nama stizu gmo proizvodi i truju nas sa svom robom koja njima nije za upotrebu a da mi njima da isporucujemo nesto sto je proizvedeno od strane seljaka koji svoje svinje voli i pazi i prodaje ih samo iz razloga jer mora da zaradi neki dinar za ovaj teski zivot. Nasi ljudi koji zive u americi bi prvi kupovali znam iz iskustva jer sam bio u Nemackoj i moj rodjak je tamo cesto svracao.

  • odisey07

    30. maj 2015 | 19:30

    A od kojih svinja?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA