VAĐENJE ZLATNOG ZUBA IZ GLAVE NIJE KRAĐA: Ovako se hrvatski grobari brane na sudu!

Na pitanje jesu li eventualno pronađeni nakit nudili rodbini pokojnika, odgovorio je protivpitanjem: "Jesu li oni nas pitali smeju li to ostaviti u sanduku?"

  • 0

Bivši direktor pogrebnog preduzeća u Osijeku kaže da vađenje zlatnog zuba iz glave pokojnika nije krađa. Motom "Ko nađe, njegovo je" vodilo se i nekoliko bivših grobara i nosača sanduka, kojima se sudi zbog sumnje da su 10 godina uzimali zlato i ostale vrednosti s kojima su pokojnici sahranjeni.

SAVREMENI TOPALOVIĆI: Ko u Kragujevcu zarađuje na pokojnicima?

Penzionisani i najdugovečniji direktor osječkog pogrebnog preduzeća "Ukop" Krešimir Vinaj je na sudu mrtav-hladan rekao da se rodbina dobrovoljno odrekla predmeta s kojima su pokojnici sahranjeni i da uzimanje stvari od pokojnika ne može da predstavlja krađu, piše Jutarnji list.

Vinaj je svedočio u nastavku suđenja bivšim grobarima i nosačima sanduka, koji su optuženi da su u periodu od 1993. do februara 2013. godine iz grobnica, odnosno s tela pokojnika, uzimali zlatni nakit, zube, navlake i satove koje su potom preprodavali.

Svoje tumačenje Vinaj je obrazložio slučajem iz 60-tih ili 70-tih godina prošloga veka, kada je dobio prijavu da su se dva njegova radnika potukla oko minđuša koje su pronašli kada su kopali grobnicu.

O tome je obavestio policiju, na šta mu je inspektor, kako tvrdi, rekao da krivičnog dela nema ako grob nije oskrnavljen. Dodao je da se radi o "odbačenom predmetu kome se ne zna vlasnik".

Foto-ilustracija: Wikimedia/Ian and Wendy Sewell Foto-ilustracija: Wikimedia/Ian and Wendy Sewell

Dugogodišnji direktor "Ukopa" tvrdi da upravnici grobalja znaju da svaki grobar ima svog numizmatičara i zlatara kome nose na prodaju onu što pronađu u grobovima.

- To nisu bile krađe, a oni nisu bili mafija. To se radi svuda - dodao je Vinaj, ističući da se i u Zakonu o grobljima, na čijoj je izradi radio 90-tih godina, uopšte nisu spominjali slučajevi uzimanja nakita i drugih vrednosti iz grobova.

S druge strane, dodaje, otpušteno je nekoliko radnika koji su uzimali vredne stvari iz grobova pre same sahrane.

- To je krađa - zaključio je bivši direktor, koji je u "Ukopu" radio 39 godina.

Foto-ilustracija: Profimedia/Robert Harding Foto-ilustracija: Profimedia/Robert Harding

Tužiteljka Vesna Osmanović, vidno šokirana njegovim iskazom, upitala je Vinaja da li smatra dopustivim da grobar iz lobanje pokojnika izvadi zlatni zub, za što se terete neki od optuženih.

- To je njegova stvar ako ju je našao - odgovorio je Vinaj.

Na pitanje jesu li eventualno pronađeni nakit nudili rodbini pokojnika, odgovorio je protivpitanjem: "Jesu li oni nas pitali smeju li to ostaviti u sanduku?".

(Telegraf.rs/ Izvor: rts.rs/ jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA