U OVOM SRPSKOM GRADU ŽIVI NAJVIŠE GENIJALACA: U gimnazijama imaju čak 60 odsto odlikaša!

Pre 45 godina u Prvoj gimnaziji bilo je 13,7 odsto odličnih učenika, a prošle školske godine odlikaša je bilo skoro pet puta više

  • 2

Pre 45 godina u Prvoj kragujevačkog gimnaziji bilo je 13 odsto odličnih učenika, a danas je čak pet puta više odlikaša! Osnovnu školu u Srbiji sa odličnim uspehom lane je završila skoro polovina đaka, a čak svaki peti svim peticama!

Na proslavama godišnjica mature u Kragujevcu ove godine, na svetlost dana izašli su podaci koji govore- ili da su nam deca vanredno pametna i vredna, ili da su nam škole "debelo" spustile kriterijume ocenjivanja.

Pre 45 godina, u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji bilo je 13,7 odsto odličnih učenika, a prošle školske godine odlikaša je bilo čak 60 odsto!

Vukovaca je pre četiri i po decenije bilo šest puta manje nego danas.

Nekadašnji direktor Prve kragujevačke gimnazije, Milan Đokić, rekao je na proslavi godišnjice onih koji su gimnaziju završili 1970. godine, da su podaci koje je poredio- upozoravajući.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Na kraju školske 1969/1970. godine bilo je šest vukovaca od 1.201 učenika, a na kraju školske 2013/2014. bilo je 27 vukovaca od 1.060 đaka. Pozitivan uspeh na kraju školske 1970. godine imalo je 61 odsto đaka, a prošle školske godine u gimnaziji pozitivan uspeh imalo je 98,5 odsto đaka. Pre 45 godina ponavljalo je 9,2 odsto đaka - prošle godine niko nije ponavljao, kaže Đokić.

A onda je bivši direktor gimnazije na obeležavanju godišnjice svoje mature, šest decenija od završetka Učiteljske škole u Kragujevcu, pojasnio podatke koje je ranije izneo.

- U mojoj generaciji je na završnoj godini, u pet odeljenja, bilo svega devet odlikaša! Danas je škola jedna "slupana" institucija u kojoj se maltete naručuju i ocene i uspeh. To ukazuje na činjenicu da više nema ozbiljne brige za budućnost ove zemlje - rekao je Đokić.

Slični su podaci i kada se posmatra uspeh osmaka. Školske 2013/2014. godine, svaki peti osmak imao je sve petice. Osmaci koji su lane okončali osnovnu školu, njih nešto manje od polovine ostvarili odličan uspeh, čak 42,7 odsto! Trećina učenika ostvaruje vrlo dobar uspeh, dok je svega 1,5 odsto učenika imao dovoljan uspeh.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Premda bi samo učenici koji ostvaruju izvanredne rezultate i osvajaju nagrade na takmičenjima trebalo da budu nosioci diplome "Vuk Karadžić", u Srbiji je čak svaki sedmi učenik vukovac! To su podaci "Izveštaja o realizaciji i rezultatima završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja u školskoj 2013/2014. godini".

- Školske uprave u kojima se beleži najveći procenat učenika nosilaca diplome "Vuk Karadžić" su: Školska uprava Leskovac (19,1 odsto), Niš (17,8 odsto), Jagodina (17,3 odsto ). To znači da je u Školskoj upravi Leskovac svaki peti učenik, a u školskim upravama Niš i Jagodina svaki šesti učenik vukovac, pokazuje pomenuti izveštaj.

Kada se analizira, kakav su uspeh toliki srpski vukovci postigli na završnim testovima (srpski, matematika, kombinovani test), sve je nešto jasnije.

- Kada se u obzir uzmu postignuća vukovaca u odnosu na republički prosek, dolazi se do zapanjujućeg podatka da u svim okruzima pojedini vukovci ostvaruju rezultat koji je ispod republičkog proseka, podaci su prošlogodišnjeg izveštaja.

Najmanje prosečno postignuće vukovaca beleži se u okruzima sa područja Kosova i Metohije, a najviše u Beogradskom okrugu, Raškom (Kraljevo) i Pčinjskom okrugu.

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A

    22. jun 2015 | 17:39

    To sto su odlicni djaci ne znaci i da su "genijalci".

  • UNITEDSTATESOFSEBIA

    23. jun 2015 | 10:11

    Postoji selo u vojvodini koje % dalo najviše naučnika ,zove se MOŠORIN

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA